Hálózat a közösségért – A Magyar Máltai Szeretetszolglálat sajtóközleménye

Hazai – 2014. március 13., csütörtök | 12:20

Csaknem kétezer hátralékos fogyasztó szabadult meg tartozásától az EDF DÉMÁSZ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös hátralékkezelő programjának segítségével.

A dél-alföldi villamosenergia-szolgáltató és a karitatív szervezet nemrégiben újabb együttműködési megállapodást írt alá: 2014-ben és 2015-ben további 150 millió forintos keret áll rendelkezésre a Hálózat a közösségért program folytatására, hogy minél több fogyasztó számára legyen elérhető a mindennapi élethez szükséges villamos energia.

Az év elején az utolsó részletfizetések beérkezésével lezárult az EDF DÉMÁSZ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2013-ban meghirdetett, közös hátralékkezelő programja. Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében, valamint Pest megye déli részén összesen 1834 hátralékos, korábban már kikapcsolt vagy hátrányos helyzetű fogyasztó kapott támogatást. A programba pályázat útján jelentkezhettek a segítségre szoruló családok, melyeknek ötven százalék önrész befizetését kellett vállalniuk.

A legtöbb pályázat Békés és Bács-Kiskun megyéből érkezett, ahol a Máltai Szeretetszolgálat szervezetei mellett a helyi családsegítők is aktívan közreműködtek a tájékoztatásban és a támogatottak kiválasztásában. A nehéz helyzetbe került fogyasztók élethelyzetének feltérképezésével sikerült elérni, hogy az anyagi segítség oda jutott, ahol leginkább szükség volt rá.

A kikapcsolt és az előre fizetős mérőórával rendelkező fogyasztók a korábban felhalmozott hátralék kifizetéséhez kérhettek segítséget. A tartozás miatt korábban már kikapcsolt ügyfelek részletfizetés vállalásával újra igénybe vehették a villamosenergia-szolgáltatást. A szociálisan nehéz helyzetbe került, de elmaradással nem rendelkező családok hat havi számla határidőben történő befizetésével átlagosan egyhavi számlájuk összegét kapták meg támogatásként. A program kiemelt figyelmet fordított a fogyatékkal élő, védendő fogyasztók bevonására is.

A nyertes pályázók csaknem fele a korábbi hátralékosok közül került ki. Ők az EDF DÉMÁSZ által biztosított támogatási keretből 19,7 millió forintot kaptak.

A sikeres pályázat feltétele volt, hogy a megítélt támogatás összegével megegyező önrész megfizetését kellett vállalniuk az ügyfeleknek. Voltak, akik a szerződéskötésig nem tudták teljesíteni ezt a feltételt.

A Máltai Szeretetszolgálat a támogatásban résztvevőket életvezetési, energiatakarékossági tanácsokkal is ellátta, hogy fogyasztásukat tudatosabban alakíthassák.

2014-ben és 2015-ben tovább folytatódik a hátralékkezelő program. Az előzőekhez hasonlóan a villamosenergia-szolgáltató célja, hogy az ügyfelek felelősséget vállaljanak a hátralék rendezésében, és tudatos villamosenergia-fogyasztással akár támogatás nélkül is rendezni tudják az áramszámláikat.

Az új jelentkezési feltételekről és határidőkről a Máltai Szeretetszolgálat honlapján (www.maltai.hu) hamarosan tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria