Három nap telefon nélkül – A debreceni ifjúsági hittanosok lelkigyakorlata Nyírbátorban

Kishírek – 2017. december 5., kedd | 10:25

November 24–26. között a nyírbátori minorita templom zarándokházában vett részt lelkigyakorlatos hétvégén a debreceni Megtestesülés-plébánia ifjúsági közössége Törő András vezetésével. Néhányan ráadásul telefon nélkül érkeztek, hogy kimozduljanak komfortzónájukból.

A péntek délutáni érkezést követően a református és a minorita templomot összekötő várostörténeti sétány életnagyságú szoborillusztrációi segítségével ismerték meg Nyírbátor múltját.

A szombati napot közös beszélgetéssel indították a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán. A kongresszus történetének, jelentőségének és a szervezés pillanatainak áttekintése mellett, Törő András atya felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a hétköznapokban is fontos elmélyülniük Krisztus valóságos jelenlétében. Miért fontos ez az üzenet? Ahhoz, hogy találkozzunk Istennel, a „tenni” mellett meg kell tanulnunk „lenni” is. Erre hív minket a 2020 szeptemberében megrendezésre kerülő kongresszus jelmondata: „Minden forrásom belőled fakad. (Zsolt 87,7)”

Ezután Máriapócsra zarándokoltak, ahol a görögkatolikus nemzeti kegyhelyen imádkoztak. Találkoztak Pásztor Károly atyával, aki körbevezette őket az éppen felújítás alatt lévő római katolikus templomban. Megnézték azt a kertet is, amelyben a lelkipásztor kialakította a Házaspárok útját. Az út 15 állomása a házasság fontos eseményeiről, feladatairól, nehézségeiről és szépségeiről elmélkedik. Ebéd után a vendéglátó, Babály András atya fiatalokra szabott elmélkedésén vettek részt: kártyákon lévő egyszerű ábrák segítségével elmélkedtek önmagukkal, embertársaikkal és Istennel való kapcsolatukról.

Krisztus Király főünnepének előestéjén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó szentségimádáshoz csatlakozva a résztvevők bekapcsolódtak a nyírbátori hívek elcsendesedésébe. Ezt követően az este folyamán egy kötetlen hangvételű, de mély üzenetű film apropóján beszélgettek a bűnről, annak erejéről és beláthatatlan következményeiről.

„Milyen volt telefon és internet nélkül három napig? Nyugodt és stresszmentes. Társainkra nyitottabbak lettünk, egymásra jobban figyeltünk, könnyebben tudtunk a körülöttünk lévő dolgokra rácsodálkozni. Ajánljuk mindenkinek az ünnepi készületben, a hétköznapok forgatagában, hogy mindennap csendesedjenek el egy kis időre, ez is segít átélnünk a várakozás örömét, advent és karácsony igazi üzenetét” – írja beszámolójában Kiss Zita és Szilágyi Eszter.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria