Három nap telefon nélkül – A debreceni ifjúsági hittanosok lelkigyakorlata Nyírbátorban

2017. december 5. kedd 10:25

November 24–26. között a nyírbátori minorita templom zarándokházában vett részt lelkigyakorlatos hétvégén a debreceni Megtestesülés-plébánia ifjúsági közössége Törő András vezetésével. Néhányan ráadásul telefon nélkül érkeztek, hogy kimozduljanak komfortzónájukból.

A péntek délutáni érkezést követően a református és a minorita templomot összekötő várostörténeti sétány életnagyságú szoborillusztrációi segítségével ismerték meg Nyírbátor múltját.

A szombati napot közös beszélgetéssel indították a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán. A kongresszus történetének, jelentőségének és a szervezés pillanatainak áttekintése mellett, Törő András atya felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a hétköznapokban is fontos elmélyülniük Krisztus valóságos jelenlétében. Miért fontos ez az üzenet? Ahhoz, hogy találkozzunk Istennel, a „tenni” mellett meg kell tanulnunk „lenni” is. Erre hív minket a 2020 szeptemberében megrendezésre kerülő kongresszus jelmondata: „Minden forrásom belőled fakad. (Zsolt 87,7)”

Ezután Máriapócsra zarándokoltak, ahol a görögkatolikus nemzeti kegyhelyen imádkoztak. Találkoztak Pásztor Károly atyával, aki körbevezette őket az éppen felújítás alatt lévő római katolikus templomban. Megnézték azt a kertet is, amelyben a lelkipásztor kialakította a Házaspárok útját. Az út 15 állomása a házasság fontos eseményeiről, feladatairól, nehézségeiről és szépségeiről elmélkedik. Ebéd után a vendéglátó, Babály András atya fiatalokra szabott elmélkedésén vettek részt: kártyákon lévő egyszerű ábrák segítségével elmélkedtek önmagukkal, embertársaikkal és Istennel való kapcsolatukról.

Krisztus Király főünnepének előestéjén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó szentségimádáshoz csatlakozva a résztvevők bekapcsolódtak a nyírbátori hívek elcsendesedésébe. Ezt követően az este folyamán egy kötetlen hangvételű, de mély üzenetű film apropóján beszélgettek a bűnről, annak erejéről és beláthatatlan következményeiről.

„Milyen volt telefon és internet nélkül három napig? Nyugodt és stresszmentes. Társainkra nyitottabbak lettünk, egymásra jobban figyeltünk, könnyebben tudtunk a körülöttünk lévő dolgokra rácsodálkozni. Ajánljuk mindenkinek az ünnepi készületben, a hétköznapok forgatagában, hogy mindennap csendesedjenek el egy kis időre, ez is segít átélnünk a várakozás örömét, advent és karácsony igazi üzenetét” – írja beszámolójában Kiss Zita és Szilágyi Eszter.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő