Három nap telefon nélkül – A debreceni ifjúsági hittanosok lelkigyakorlata Nyírbátorban

2017. december 5. kedd 10:25

November 24–26. között a nyírbátori minorita templom zarándokházában vett részt lelkigyakorlatos hétvégén a debreceni Megtestesülés-plébánia ifjúsági közössége Törő András vezetésével. Néhányan ráadásul telefon nélkül érkeztek, hogy kimozduljanak komfortzónájukból.

A péntek délutáni érkezést követően a református és a minorita templomot összekötő várostörténeti sétány életnagyságú szoborillusztrációi segítségével ismerték meg Nyírbátor múltját.

A szombati napot közös beszélgetéssel indították a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán. A kongresszus történetének, jelentőségének és a szervezés pillanatainak áttekintése mellett, Törő András atya felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a hétköznapokban is fontos elmélyülniük Krisztus valóságos jelenlétében. Miért fontos ez az üzenet? Ahhoz, hogy találkozzunk Istennel, a „tenni” mellett meg kell tanulnunk „lenni” is. Erre hív minket a 2020 szeptemberében megrendezésre kerülő kongresszus jelmondata: „Minden forrásom belőled fakad. (Zsolt 87,7)”

Ezután Máriapócsra zarándokoltak, ahol a görögkatolikus nemzeti kegyhelyen imádkoztak. Találkoztak Pásztor Károly atyával, aki körbevezette őket az éppen felújítás alatt lévő római katolikus templomban. Megnézték azt a kertet is, amelyben a lelkipásztor kialakította a Házaspárok útját. Az út 15 állomása a házasság fontos eseményeiről, feladatairól, nehézségeiről és szépségeiről elmélkedik. Ebéd után a vendéglátó, Babály András atya fiatalokra szabott elmélkedésén vettek részt: kártyákon lévő egyszerű ábrák segítségével elmélkedtek önmagukkal, embertársaikkal és Istennel való kapcsolatukról.

Krisztus Király főünnepének előestéjén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó szentségimádáshoz csatlakozva a résztvevők bekapcsolódtak a nyírbátori hívek elcsendesedésébe. Ezt követően az este folyamán egy kötetlen hangvételű, de mély üzenetű film apropóján beszélgettek a bűnről, annak erejéről és beláthatatlan következményeiről.

„Milyen volt telefon és internet nélkül három napig? Nyugodt és stresszmentes. Társainkra nyitottabbak lettünk, egymásra jobban figyeltünk, könnyebben tudtunk a körülöttünk lévő dolgokra rácsodálkozni. Ajánljuk mindenkinek az ünnepi készületben, a hétköznapok forgatagában, hogy mindennap csendesedjenek el egy kis időre, ez is segít átélnünk a várakozás örömét, advent és karácsony igazi üzenetét” – írja beszámolójában Kiss Zita és Szilágyi Eszter.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
nekilendulni-szeretetbol-orommel-elbucsuztunk-egerszaloktol2
Nekilendülni, szeretetből, örömmel – Elbúcsúztunk Egerszalóktól

Július 15-én érkezett záró napjához az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén, Egerszalók búcsúnapján Ternyák Csaba érsek összegzésre kérte a résztvevőket. „Nehézséggel jár kereszténynek lenni, de az öröm és a szeretet az, ami igazán kereszténnyé tesz.”

2018. július 15. vasárnap
ferenc-papa-az-evangelium-hirdetoi-nem-menedzserek-nem-turnezo-celebek
Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel.

2018. július 15. vasárnap