Hatalmas kutatómunka: két magyar könyvet mutattak be a Pápai Gergely Egyetemen

2012. február 22. szerda, 16:35

Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet rektora a török utáni egyházi újjászületést mutatja be kötetében, Tusor Péter, Nemes Gábor és a nekik segítő pázmányos hallgatók pedig magyar vonatkozású középkori és újkori konzisztóriumi dokumentumokat gyűjtöttek össze hatalmas, tíz éves munkával. 

A több mint tíz kötet kiadását maga mögött tudó Collectanea Vaticana Hungariae két legutóbbi kötetét mutatták be 2012. február 20-án a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Egyháztörténeti Kutatócsoportjának és a Pápai Gergely Egyetem Egyháztörténelem és Egyházi Kulturális Javak Karának szervezésében a Gergely Egyetem dísztermében. 

Norman Tanner SJ dékán köszöntő szavai után Tóth Tamásnak, a Pápai Magyar Intézet jelenlegi rektorának a Gergely Egyetemen megvédett doktori disszertációjából készült, Magyarország török idők utáni egyházi újjászületését két egykori kalocsai-bácsi érsek, Patachich Gábor és Patachich Ádám tevékenységén keresztül bemutató monográfiáját Luigi Mezzadri CM professzor, témavezető mutatta be. Tusor Péternek, egyben a sorozat szerkesztőjének Nemes Gáborral együtt készített fontos, magyarországi vonatkozású, a Vatikáni Titkos Levéltárban fellelhető, úgynevezett konzisztoriális (pápai államtanácsi) dokumentumokat közreadó kötetét Silvano Giordano OCD professzor méltatta.

Tóth Tamás a Vatikáni Rádiónak elmondta: könyve megírásában nagy segítője volt a nemrég elhunyt Szilas László jezsuita is. Hozzátette: sok olyan új információt talált, ami hasznos a magyar egyháztörténet számára. A török idők után több egyházmegyének a semmiből kellett újjászületnie, ráadásul a tridenti zsinat előtti állapot tűnt el, a helyreállítás pedig már a zsinat után zajlott, a zsinati dekrétumoknak pedig kétszáz éves késéssel tudnak érvényt szerezni. Ennek voltak pozitívumai is: ezen egyházmegyék nem estek át a tridenti zsinat „gyermekbetegségein”, hanem egy „érett zsinati gondolat” érkezik meg.

A könyvbemutatót megtisztelte jelenlétével a Gergely Egyetem egykori meghívott professzora, Erdő Péter bíboros is, a sorozat fővédnöke, akinek a segítsége elengedhetetlen volt ahhoz, hogy 2002-ben a sorozat elindulhasson. A prímás ekkor még a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektoraként állt annak a kezdeményezésnek az élére, hogy a Fraknói Vilmos és társai által 1884 és 1909 között kiadott, a magyar vonatkozású vatikáni kutatásokat felölelni kívánó Monumenta Vaticana Hungariae sorozat mintájára lehetőséget teremtsenek a vatikáni és római levéltárakhoz kötődő, magyar egyháztörténeti kutatások publikálására. 

Az első kötet 2004-ben jelent meg, és ahogy bíboros úr relációjában fogalmazott, nagyon fontos volt, hogy nem sokkal a rendszerváltást követően, a szerény lehetőségek ellenére is sikerült egy nemzetközi szintű tudományos magyar egyháztörténeti sorozatot elindítani, amelynek keretei között néhány év alatt számos kötet jelenhetett, illetve folyamatosan jelenhet meg. Erdő Péter a Vatikáni Rádiónak elmondta: a legtöbb nép történetére nézve a vatikáni és római levéltárak alapvető források. A sorozat kutatási munkái a két világháború között már szerényebb feltételek közt folytak, a második világháború után pedig abbamaradt. Ezért örvendetes, hogy folytatódik a kutatás, ami immár a 12. kötetnél tart.

Tusor Péter a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva a sorozat „szakmailag egyik legértékesebb kötetének” nevezte Tóth Tamás művét. A sorozat szavai szerint hosszú távra szóló befektetés, mivel olyan alapkutatásról van szó, aminek a segítségével a nagyközönségnek szóló műveket is meg lehet írni. Az általa szerkesztett kötetről kifejtette: az a pápa és a bíborosok közös üléseiről szóló válogatott dokumentumok gyűjteménye a középkor és a koraújkor időszakából. A válogatást a 2000-res évek elején kezdték el a szerkesztők a Pázmány bölcsészkara hallgatóinak segítségével. Amiért ez fontos, az az, hogy a magyar kutatóknak ezután „nem nagyon van dolga” a konzisztóriumi levéltárban. A következő vállalkozás a „kamarai anyag lesz”. 

A könyvbemutatón ott volt Győriványi Gábor, Magyarország szentszéki nagykövete, P. Benedikt Lautenbacher SJ, a Collegium Germanicum et Hungaricum rektora, jelen voltak a római egyházi tudományos élet és magyarság jeles képviselői is.

Tóth Tamás: „Si nullus incipiat, nullus finiet”. La rinascita della Chiesa d’Ungheria dopo la conquista turca nell’attività di Gábor Patachich e di Ádám Patachich, Arcivescovi di Kalocsa-Bács (1733-1784). Collectanea Vaticana Hungariae I/6. Budapest-Roma-Szeged 2011.

Tusor Péter-Nemes Gábor: Consistorialia Documenta Pontificia de Regnis Sacrae Coronae Hungariae 1426-1605. Collectanea Vaticana Hungariae I/7. Budapest-Roma 2011.

Magyar Kurír

(szg)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle