Havas Boldogasszony-napján Szeged-Alsóvárosban

Hazai – 2012. augusztus 2., csütörtök | 16:03

Augusztus 4-én, papi és szerzetesi hivatásokért felajánlott szentmisével kezdődik a Dél-Alföld legnagyobb és legrégebbi helyi vallási ünnepe, a Szeged-alsóvárosi ferences templom Havas Boldogasszony-napi búcsúja. Augusztus 5-én, vasárnap 9 órakor a családokért mutat be körmenettel egybekötött ünnepi szentmisét Majnek Antal munkácsi megyéspüspök. 18 órakor Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök celebrálja a búcsú záró szentmiséjét.

A búcsú nyitó szentmiséjét Sebestyén Albert kolozsvári káplán mutatja be augusztus 4-én, szombaton délután.

A szegedi ferences templom anyatemploma a római Santa Maria Maggiore-bazilika, ahol a középkortól szokás volt, hogy augusztus 5-én mise közben hófehér rózsaszirmokat hullajtottak a hívek közé; innen ered az ünnep népnyelvi elnevezése: Havas Boldogasszony napja.

Szeged-Alsóvároson hagyományosan augusztus első vasárnapján és az azt megelőző szombaton tartják a Havas-Boldogasszony-napi nagybúcsút.

A több mint ötszázéves múltra visszatekintő szeged-alsóvárosi búcsú régi időktől kezdve a helybéliek és a városból elszármazottak fontos találkozóhelye. A XVIII. században Szeged megmaradt magyarsága ötvennél több délvidéki, törökök által feldúlt falvat telepített újra, így Havas Boldogasszony napja a hazatérés ünnepévé is vált. A XIX. századtól kezdve már nemcsak a Délvidékről, hanem az ekkor kialakult Szeged környéki tanyavilágból is érkeztek a búcsúba és rokonlátogatóba zarándokok. Mind a mai napig sok, Szegedről elszármazott család szervezi úgy nyári szabadságát, hogy az ünnepre hazalátogathasson Szeged-Alsóvárosra.

Az idei búcsú augusztus 4-én, szombaton délután ifjúsági misével és zenei áhítattal; orgonán közreműködik Csanádi László. Görögkatolikus szent liturgiát is, majd este, a Mátyás téren keresztutat szerveznek. A rendház belső udvarán szentségimádást tartanak, a közösség fiataljai vezetésével. Az első nap a halottakért mondott éjféli misével zárul.

Az ünnep csúcspontja a családokért tartott szentmise és körmenet, melyet augusztus 5-én, vasárnap délelőtt mutat be Majnek Antal munkácsi megyéspüspök. Misét mondanak az idősekért, a betegekért, az ápolókért, az édesanyákért, édesapákért. A program vasárnap este, szentmisével fejeződik be, melyet Gyulay Endre püspök celebrál.

Az idei búcsú különlegessége, hogy Szeged legjelentősebb műemléke, az alsóvárosi ferences templom és rendház megszépülve várja az ünnepre érkezőket. A több mint fél évezredes épületegyüttesét az elmúlt évben felújították, a ferences kolostorban szeptemberben látogatóközpont nyílik.

MTI/Magyar Kurír