Házaspárok útja Bodrogolasziban

Hazai – 2013. február 26., kedd | 8:26

A házaspárok útja a Hegyalján, Bodrogolaszi közepén, a Lónyai kastély parkjában található: a kápolnától induló és oda visszavezető, másfél kilométer hosszú, részben erdei sétaút tizenöt állomást érint, melyek a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait jelenítik meg.

Az Ozsvári Imri grafikusművésznő munkája nyomán, Jakab Gábor által készített táblákon látható képek, a szentírási idézetek, feladatok ösztönzést adnak, hogy a párok elgondolkodjanak életük  mérföldkövein, és beszélgessenek egymással.

Bíró László püspök ajánlásával ellátott kísérőfüzet segíti az elmélyülést, mely minden állomással kapcsolatban egy rövid elmélkedést tartalmaz, és a családi életben fölmerült nehézségek sikeres megoldáshoz nyújt segítséget. A házaspárok útja lehetőséget ad arra, hogy kettesben, szabadon végigjárhassa bárki – például egy zempléni nyaralás után, egy kirándulás keretében. Az itt élőknek pedig lelki ajándék lehet házassági évfordulón, vagy egy vallomás: „fontos vagy számomra”.

Ma, amikor a házasságban sokan élnek át válságot, a létrehozók a házaspárok útja által szeretnének segítséget nyújtani, hogy a párok tudatosan ápolják kapcsolatukat, életútjukon újra és újra egymásra találjanak, felfedezzék közös hivatásukat, gyermekeiket helyesen neveljék és otthonaikban boldog családi életet éljenek – írja Kecskés Attila főesperes.

A magányos fát a hegy tetején, még ha erős is, könnyen kicsavarja a viharos szél. A liget fái védelmet nyújtanak egymásnak, erősebben állnak. Tapasztaljuk, hogy egyedül nem könnyű ellenállni a korszellem káros áramlatainak; könnyebben elbizonytalanodunk, sodródunk, alkalmaz-kodunk a többséghez. Összekapaszkodva, erőink megsokszorozódnak, és közösen nagyobb örömmel haladunk ugyanazon cél felé. Szeretnénk, hogy ez az út Istenhez, az igaz és örök szeretet forrásához vezesse a családokat, akiben megerősödve újra vállalják a házasok küldetését – írja az Abaúj és Zemplén római katolikus papságának nevében Kecskés Attila, Abaúj-Zempléni főesperes.

Köszönetüket fejezik ki a Schönstatt Mozgalomnak, hogy hozzájárultak a házaspárok útja elkészítéséhez Bodrogolasziban; Bodrogolaszi településnek; Kovács József polgármesternek, valamint a Chemin Neuf Közösségnek, hogy befogadták a házaspárok útját.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság tulajdonában lévő Lónyai kastélyt és parkját a közösség gondozza. Fiataloknak és házaspároknak tartanak rendszeresen lelkinapokat, lelkigyakorlatokat. Örömmel várják a vendégeket, hogy a házasok útján végig sétáljanak. (www.chemin-neuf.hu, Csomor Ottó 20/828-95-73, 3943 Bodrogolaszi, Kastély u. 1.).

Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír