„Hinni a templomban kell”

2019. január 20., vasárnap | 12:00

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

„Hinni a templomban kell” – hallottam gyerekkoromban megütközéssel valamelyik tanáromtól, aki az egyik „Azt hiszem…”-mel kezdődő mondatomat torkollta le így, mielőtt továbbszőhettem volna azt. A maga számára így értelmezte a keresztények hitét: az megáll a templomkapunál, amelyen túl a tények kemény világa következik. Istennek hála, ez a mondat nem vált a meggyőződésemmé a későbbiekben.

A templomra korlátozódó hit, a „vasárnapi kereszténység” az istentisztelet legmélyebb természetét érti félre, amennyiben a templomban éppen mindennapi életünk emeltetik föl, a mindennapi életünk pedig istentiszteletünk folytatása és próbaköve is lesz.

Mindig megragadnak azok a templomok, ahol a tér különleges párbeszédbe lép az azt körülvevő teremtett világgal, és falain, ablakain keresztül beengedi azt.

Aquileia ókeresztény bazilikájának padlómozaikjain a város partjait nyaldosó Adria és a helybéli keresztények asztalán is felszolgált vízi élőlények úsznak be az istentisztelet terébe. Mintha a halpiac ismerős figuráit ábrázoló szőnyeget terítettek volna le a templomban, hogy Isten belépjen azon a városban élők mindennapjaiba is.

A pugliai Trani román kori székesegyháza mint hatalmas, indulásra kész hajó áll a tenger partján, hátában a végtelen vízzel és az éggel. Az istentiszteletre érkező hívő méltán érezheti úgy, hogy egyháza, hite, imája az a hajó, amely a világ minden viharával képes dacolni, nagy utazásra hívja, és végül biztos kikötőbe juttatja utasát.

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd