A horvát püspökök plenáris ülése a szinódusról és a genderelméletről

Kitekintő – 2014. október 28., kedd | 17:40

A horvát családok 2015. évi, második nemzeti találkozója, a családszinódus, az új lelkipásztori feladatok meghatározása és a genderelmélet állt a horvát püspöki konferencia 49. plenáris ülésének középpontjában.

Az október végén Zágrábban megrendezett tanácskozáson Želimir Puljić zadari érsek, a konferencia elnöke megnyitóbeszédében emlékeztetett két fontos évfordulóra: száz évvel ezelőtt tört ki az első világháború, illetve 50 évvel ezelőtt nyilvánította VI. Pál pápa Szent Benedeket Európa védőszentjévé.

A horvát családtalálkozót a rijekai Mária-kegyhelyen tartják 2015. április 19-én, témája a következő lesz: „A család az élet, a remény és Horvátország jövőjének hordozója”. A rendezvényt imavirrasztás előzi meg április 18-án. Tanúságtételek, imák és énekek hangzanak el, majd április 19-én, vasárnap este szentmise zárja a programot.

A főpásztorok foglalkoztak továbbá a Caritas jótékonysági tevékenységével, amely az egyházmegye irodáival együttműködésben 8 millió horvát kunát juttatott az árvízkárosultaknak Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában.

A napirendi pontok egyike a genderelméletről összeállított üzenet volt, amelynek címe: „Isten férfinak és nőnek teremtette őket”. A dokumentum a személyről, a testről és a szexualitásról alkotott bibliai, keresztény szemléleten alapul, óva inti a híveket az új ideológiától, amely kétségbe vonja a születéskor kapott nemet, elválasztva a biológiai nemet annak kulturális dimenziójától. A horvát főpásztorok szerint a legjobb válasz erre a kihívásra az evangélium hiteles hirdetése és a mindennapos tanúságtétel. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ZDnews

Magyar Kurír