Házszentelést tartottak egy mosonmagyaróvári iskolában

Kishírek – 2015. január 19., hétfő | 12:40

A Móra Ferenc Általános Iskolában Mogyorósi Márk mosoni káplán bemutatta a házszentelés liturgiáját – tájékoztat a Győri Egyházmegye.


Január 6-án, vízkereszt ünnepén a mosonmagyaróvári német nemzetiségi Móra Ferenc Általános Iskola alsó tagozatos diákjai az intézmény aulájában gyülekeztek, ahol az iskola igazgatója és hitoktatója, valamint rövid zenés-irodalmi összeállítás fogadta őket.

Makk Zoltán igazgató a vízkereszt történetéről mesélt, az ahhoz kapcsolódó magyar és német nemzetiségi hagyományokból említett néhányat a gyerekeknek. A víz és a tömjén szenteléséből alakult ki a házszentelés, amelyre már Mátyás idejéből van emlékünk. A plébános ezen a napon kezdte meg hívei látogatását, megáldotta a házat, számba vette a házbelieket, begyűjtötte a lélekpénzt. A német nemzetiségi családok a sót, fokhagymát és a kenyeret is megszenteltették. A megszentelt fokhagymát félretették betegségek idejére, a sót a konyhában használták fel, de az állatok eleségébe is belekeverték.

Az Úr megjelenésének ünnepe alkalmából szervezett alsó tagozatos programon Mogyorósi Márk mosoni káplán, az iskola hitoktatója beszélt a gyerekeknek a szenteltvíz jelentéséről, elmagyarázta a tanulóknak a házszentelés módját. Ezt követően háromszázhatvan alsós tanuló jelenlétében az iskola bejáratánál bemutatta a házszentelés liturgiáját. Megáldotta az iskola bejáratát, és a hagyományoknak megfelelően a „Christus Mansionem Benedicat” felirattal látta el.


A szentleckét követő egyetemes könyörgésben Isten oltalmába ajánlották az iskola tanulóit, nevelőit és dolgozóit. Kérték, hogy a Móra-iskola minden tanulója, nevelője és dolgozója az Istentől tanult szeretet megvalósítója legyen, munkájuk és tanulásuk által a világban mindenütt Isten szeretetéről tegyenek tanúságot.

Fotó: Győri Egyházmegye honlapja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria