Hitoktatók továbbképzése Székesfehérváron – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. október 29., szerda | 9:09

Első alkalommal szerveztek szakmai továbbképzést a Székesfehérvári Egyházmegye hitoktatóinak október 27-én. A konferenciát Spányi Antal megyéspüspök köszöntője után Szalma István, az EKIF (Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság) elnöke nyitotta meg – tájékoztat az egyházmegye.

Szalma István elsőként a statisztikákat ismertette: eszerint a Székesfehérvári Egyházmegye területén 173-an végeznek hitoktatói tevékenységet, 210 intézményben 8111 gyermek részesül hit- és erkölcstanoktatásban, fakultatív hittanra 8372 gyermek iratkozott be.

Az EKIF elnöke ezután kiértékelte a referensek óralátogatásainak tapasztalatait, és ismertette a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szabályzatát a hitoktatásról. Kiemelten beszélt a munkajogviszonnyal, a pontrendszerrel és a bérrel kapcsolatos rendelkezésekről.

A szakmai napon szó esett olyan aktuális kérdésekről is, mint az adatszolgáltatás, a naplók vezetése, a tanmenetek kiértékelése. Szó volt a fakultatív hittanórák kérdéséről, a katekéta magatartásáról, kommunikációjáról, valamint a plébánossal való kapcsolatáról. Ezenkívül tanácsok hangzottak el a nevelési problémákkal és a gyerekek számonkérésével kapcsolatosan.

A hitoktatói továbbképzésen a jelenlevők felfrissítették tudásukat, valamint naprakész technikákat és módszereket sajátítottak el az eredményesebb hitoktatáshoz. Dávidné Bajor Ágota bemutatta az Isten szeret engem és a Gyere velem Jézushoz című, az EKIF által ajánlott hittankönyveket.

A hitoktatók esperesi kerületenként alakítottak csoportokat, és két témát vitattak meg, a családon belüli hitélet segítését, valamint a családok bekapcsolását a plébániai közösségbe. A szakmai napot a résztvevők és a szervezők közös értékeléssel és összefoglalással zárták.

Fotó: Somogyi Tamás

Videó: Egyházmegyei Stúdió, Székesfehérvár

Magyar Kurír