A hittanoktatás európai körképe

Kitekintő – 2013. június 21., péntek | 10:34

Mivel Spanyolországban is hevesen ellenzi a baloldal az új oktatási törvényt, amely ismét a tanterv részévé teszi a hittant, a spanyol konzervatív ABC körképet készített az európai hittanoktatásról, de az Egyesült Államok tengerentúli iskoláiról sem feledkezett meg.

Az európai államok többségében létezik a hittan mint tantárgy, ezért könnyebb felsorolni, hogy mely uniós tagállamokban nincs iskolai hitoktatás: a Cseh Köztársaságban és Bulgáriában, valamint Franciaországban, ahol tavaly már bevezetésre készen állt a „vallásos tényeket” vizsgáló és kötelező tantárgy a közoktatásban, de az új szocialista államfő, François Hollande első dolga volt beiktatása után, hogy hatályon kívül helyezze az előd, Nicolas Sarkozy ezzel kapcsolatos pozitív döntését.

A rend kedvéért érdemes áttekinteni, hogy hol kötelező a hittan és erkölcs oktatása Ausztriában, Máltán, Cipruson, Dániában, Svájcban, Svédországban, Norvégiában, Írországban és Romániában kötelező a hittan és az erkölcs oktatása.

Választható a hittan hazánkban, Lengyelországban, Andorrában, Horvátországban, Szlovákiában, Hollandiában, Lettországban, Litvániában, Ukrajnában és Luxemburgban. Németországban és Belgiumban is választható tárgy a hittan, amely tartománytól függően beleszámít az átlagba. Portugáliában (EMRC) és Olaszországban is választható a tantárgy, de nem számít bele a tanulmányi átlagba az utóbbi országban a heti egy óra, a középiskolás diákok pedig ha nem akarják ezt tanulni, választhatnak az iskolák által felkínált képzések közül.

Nagy-Britanniában négy éves kortól 18 éves korig kötelező a vallásoktatás nevű tárgy, de az elmúlt évek megszorításai miatt Michael Gove oktatási miniszter rendelkezéseivel kivette azon tantárgyak közül, amelyekből érettségizni lehet. Az emiatt aggódó parlamenti képviselők szerint ezért csökkent a tantárgy jelentősége, és az általános iskolákban ma már kisegítő, tehát képesítés nélküli a tanárok egynegyede.

A spanyol állami távoktatási egyetemen (UNED) összehasonlító oktatást tanító José Luis García Garrido elmondta, hogy Európa határain kívül Kínában be van tiltva a hittan, de Japánb, amely szerinte a világ legkevésbé vallásos nemzete, most szinte rögeszmésen foglalkozik az erkölcstannal.

Az ABC New York-i tudósítója, María Pitacoste pedig arra emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban az alkotmány első módosítása kifejezetten tiltja, hogy bármely vallás vagy felekezet hátrányt szenvedjen vagy előnyt élvezzen a többivel szemben. Tehát egyik közintézmény sem kap állami, szövetségi vagy helyi támogatást vallásos tárgyú oktatáshoz, viszont kizárólag tárgyilagos vagy semleges szempontú nevelésben részesíthetnék tanítványaikat.

Az ABC teljes cikke, amelyben országonként lebontva olvasható, hogy hol miként lehet hittan tanulni, a lap hírportálján olvasható.

ST/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!