„Hogyan ne veszítsd el a hitedet a szentmisén?”

Kitekintő – 2011. március 5., szombat | 13:46

A liturgikus visszaélések és a nem kellő áhítattal bemutatott szentmise is oka az Istenbe vetett hit visszaszorulásának, az önzés előretörésének és annak, hogy egyre kevesebben járnak misére – nyilatkozta Raymond Burke bíboros, a Vatikán legfelsőbb bíróságának vezetője és Antonio Cañizares Llovera bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa egy, a szentmiséről szóló könyv római bemutatóján, melynek címe: Hogyan ne veszítsd el a hitedet a misén?

A provokatív című kötetet egy olasz pap, Nicola Bux írta, aki a Hittani Kongregáció, a Szenttéavatási Kongregáció és a pápai liturgiáért felelős hivatal szakértője, tanácsadója is egyben. Raymond Burke bíboros úgy fogalmazott a bemutatón: ha abba a hibába esünk, hogy azt hisszük, mi vagyunk a liturgia középpontja, a misére járás oda fog vezetni, hogy elveszítjük hitünket. Hozzátette: a liturgikus visszaélések komoly károkat okoznak a katolikusok hitében.

Sajnos, tette hozzá, nagyon sok pap és püspök szegi meg a liturgikus normákat, akár úgy is, hogy örömét leli ebben, mondván, hogy azok nem fontosak, pedig az elkövetett mulasztások eltérések igenis, „komoly visszaélések”.

Cañizares bíboros leszögezte: osztja a könyvben foglaltakat. Ha ugyanis nem megfelelően veszünk részt a szentmisén, az Eucharisztia megünneplésében, és ha azt nem az előírásoknak megfelelően celebrálják, akkor az a hit elvesztéséhez is vezethet. És ez igaz a római rítus rendes és kivételes formájára is (azaz a „tridenti” rítusra).

Nicola Bux kifejtette: sajnos nagyon sokan azt gondolják, hogy a mise valami olyasmi, amit a pap és a hívek közösen csinálnak, holott ténylegesen az Jézus műve. Hozzátette: ha két különböző helyen megnézzük, hogy mutatják be a liturgiát, azt fogjuk tapasztalni, hogy a két mise nem ugyanaz, nem ugyanúgy celebrálják. Ez esetben az a mise nem a katolikus egyház liturgiája, amelyhez minden hívőnek joga van, hanem csupán a pap vagy a plébánia magánmiséje.

Cañizares bíboros elmondta még, hogy amikor olyan kevesen hisznek Istenben, mint ma, szükségük van a valódi eucharisztikus ünnepre, hogy emlékeztessék őket, csak az egyetlen Istent kell imádni, és hogy az emberi élet igazi értelme abból származik, hogy Krisztus életét adta értünk és megváltott minket – írja a Catholic Herald.

Magyar Kurír