Hol laknak a bíborosok a konklávé idején?

2013. február 21. csütörtök, 17:22

A pápaválasztó bíborosoknak egyszerre biztosít majd nyugalmat és találkozási lehetőséget a modern Domus Sanctae Marthae vendégház.

A Szent Márta Ház Vatikánváros szélén található. A legtöbb bíboros rövid buszozással jut majd el innen a Sixtus-kápolnába, ahol naponta két szavazóülésen vesznek részt – bár a 2005-ös konklávé alatt egyes bíborosok inkább gyalog tették meg az utat a Szent Péter-bazilika mögött a kápolnáig, természetesen a vatikáni biztonsági szolgálat felügyelete mellett.

Az 1996-ban épült, ötemeletes vendégház vatikáni konferenciákra, rendezvényekre érkező egyházi és világi vendégeknek biztosít szállást; a konklávé idejére azonban mind a 131 szobát kiürítik, hogy a bíborosok beköltözhessenek.

A Szent Márta Ház közvetlenül a vatikáni falakon belül épült; felső emeleteire rá lehet látni a magas római épületekből. A 2005-ös konklávé napjaira leeresztették a rolókat, hogy ne lehessen belátni – ami természetesen azt is jelentette, hogy a bíborosok sem élvezhették a kilátást.   

Az épületbe illetéktelenek nem léphetnek be a konklávé ideje alatt, de főző- és takarítószemélyzetre szükség lesz. A személyzet átvilágítása Tarcisio Bertone camerlengo (kamarás) bíborosnak és három, őt segítő bíborosnak lesz a feladata. 

Akárcsak a bíborosoknak, a személyzet tagjainak is „teljes, örök titoktartást” kell fogadniuk mindennel kapcsolatban, ami a választással kapcsolatos. Eskü alatt kell ígérniük, hogy „nem használnak semmiféle olyan audio- vagy videoberendezést, amellyel felvételt lehet készíteni bármiről, ami a pápaválasztás ideje alatt Vatikánvárosban történik.”  

A vendégházból kijövet a bíborosok Boldog II. János Pál bronz mellszobra mellett haladnak el. Ő rendelte el 1996-ban, hogy a konklávén részt vevő bíborosoknak megfelelő szálláshelyük legyen; azelőtt a pápaválasztók tábori ágyakon aludtak a Sixtus-kápolna melletti kicsi, levegőtlen szobákban.  

A Szent Márta Ház kényelmes, de nem luxusszálló. 26 szobája mellett 105 kétszobás apartmanja van, ahol a nappaliban íróasztal, három szék, egy komód és egy szekrény található. A hálószobákhoz éjjeliszekrény, egy kisebb asztal, ruhafogas és zuhanyzós fürdőszoba tartozik. Minden szobában van telefon, de a bíborosoknak tilos a konklávé tagjain kívül bárkit felhívniuk. A választás idejére a nemzetközi műholdas televíziós összeköttetést is megszüntetik.  

Az épületben egy nagy terem és számos kisebb társalgószoba található. A leghangulatosabb helyiség az ebédlő; itt étkeznek majd a bíborosok. A vendégháznak egy kis kápolnája és négy magánkápolnája is van, mindkét épületszárny harmadik és ötödik emeleti folyosóinak végén – írja a CNS.    

Magyar Kurír (mk)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek