Holpár István Balázs újmisés mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos tiszteletére Győrben

2018. december 6. csütörtök 11:18

Holpár István Balázs, a tatai Szent Imre-templom újmisés segédlelkésze mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban december 3-án.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Holpár István Balázs szentbeszédében kiemelte, hogy arra a személyre emlékezünk, aki példát mutat számunka, hogyan éljük keresztény életünket. Az apró gesztusok a szeretet útján többet érnek, mint bármilyen ajándék, mert ebben benne van az egész szívünk, az életünk, saját magunk is. Érdemes nyitott szívvel és szeretettel közeledni a másik ember felé.

A tatai lelkipásztor hangsúlyozta, hogy Boldog Apor Vilmos püspök meg tudta valósítani életében az igazi életszentséget, a másokért való élést, a teljes odaadást Istennek. A boldoggá avatott püspök 1941-ben, beiktatásakor úgy fogalmazott, hogy „a lelkekért való munka, a lelkek iránt való szeretet és lángolás, az a vágy, hogy mindenkinek mindene legyen, teszi a papi életet széppé és minden áldozatra képessé”. Apor püspök önzetlenül mindent Isten dicsőségére és a lelkek javára tett. „A szeretetnek nincsenek mércéi, az életszentséghez vezető út az is, ha tudok tenni valami jót úgy, hogy érte nem várok viszonzást. A szeretet nem méreget, ahogyan erre Jézus is példát mutatott. Jézus azért vállalta a keresztet, hogy megnyissa számunkra az örök életet, mert szeretett bennünket” – hívta fel a figyelmet Holpár István Balázs.

Az életszentség mindannyiunk lehetősége – folytatta a szónok –, a kérdés, hogy mennyire tudjuk megvalósítani az igazi szeretetet. Az életszentség mindenki számára elérhető, mégis sok esetben egy távoli, elérhetetlen kincsnek tartjuk. Példának Thomas Merton szerzetest, lelkiségi írót említette, aki ifjú korában szintén távolinak tartotta a szentté válás lehetőségét éppúgy, mint ma is az emberek többsége. Később ráeszmélt arra, hogy a szentté váláshoz csak egy kell: hogy akarjuk azt. A szentségre való törekvés nem csupán a papok, szerzetesek kiváltsága, hanem az Istentől kapott kegyelemmel, amelyben mindenki részesül, bárki élhet. A szenteknek ugyanannyi esélyük volt szentté válniuk, mint nekünk, de ők tudtak élni az Istentől kapott lehetőségekkel.

Boldog Apor Vilmos püspök szívét is a szeretet indította arra, hogy segítsen a rászorulókon, megélte a szeretetet az életében. „Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint aki életét adja barátaiért”  – idézte a Szentírást Holpár István Balázs –, a boldoggá avatott püspök pedig megtette ezt hatványozottan az ő barátaiért, az emberekért. „Nincs olyan emberi élet, amelyben ne lennének nehézségek, megpróbáltatások, kereszthordozások. De vannak, akik nehézségek tömkelegével a hátukon mégis tudnak mosolyogni, őszinte szeretettel lenni a másik ember felé, tudnak a szeretet útján kommunikálni, és az igazi szeretetet továbbadni. Nekünk is ez a küldetésünk, amelyre Boldog Apor Vilmos püspök példát adott” – zárta prédikációját Holpár István Balázs.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Hencz Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 13.

Mai evangélium – 2018. december 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,11–15

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle