Húsz éve hunyt el Csilla Freifrau von Boeselager a Magyar Máltai Szeretetszolgálat örökös tiszteletbeli elnöke

Hazai – 2014. február 21., péntek | 16:39

Húsz éve, 1994. február 23-án hunyt el Csilla Freifrau von Boeselager, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója és örökös tiszteletbeli elnöke.

Csilla Freifrau von Boeselager Fényes Csilla néven született Budapesten 1941. május 17-én. Alig volt hároméves, amikor a család menekülve elhagyta az országot. Németországon át Venezuelába vezetett az útjuk. Caracasban ferences internátusban tanult, majd 15 évesen beiratkozott a New York-i Vassar College-ba. 1961-ben kémikusi diplomát szerzett. Alig helyezkedett el, amikor egy lovasbalesetből eredő gerincsérülése miatt kórházba került. Hosszú, súlyos betegség után, 1964-ben ötven százalékos rokkantsággal hagyta el a kórházat. 1970-ig New Yorkban a Shellnél dolgozott, majd Frankfurtba költözött. Németországban ismerkedett meg Wolfhard von Boeselager báróval, akivel 1973-ban kötött házasságot. Két gyermekük született, Ildikó 1974-ben és Ilona 1976-ban.

1985-ben, lakhelyén Höllinghofenben ismerkedett meg a németországi Máltai Segélyszervezet, a Malteser Hilfsdienst tevékenységével. Két évvel később, amikor első alkalommal Magyarországra érkezett, azzal szembesült, hogy Magyarországon az egészségügyi intézmények, kórházak műszerparkja elavult, hiányos. Orvosi műszereket kezdett gyűjteni németországi kórházakban. 1987 augusztusában ismerte meg Kozma Imre atyát, aki akkor a Zugligeti Szent Család-templom plébánosa volt; az egyházközség hívő tagjaival és hittanos tanítványaival a gondoskodó szeretet olyan szervezett formáját hozta létre, amit azidőtájt az egyházaknak tiltottak. Kettejük találkozásának eredményeként született meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az első kamionnyi orvosi műszer- és gyógyszeradomány 1987. október 23-án érkezett Magyarországra. 1988-ban 36, 1989-ben pedig 155 kamion követte az első, a magyar egészségügyi intézményeknek szánt segélyszállítmányt. A magyar kormány illetékeseivel történt megbeszélések alkalmával felmerült a máltai szervezet megalapításának gondolata. 1988. december 14-én Németországban létrejött az Ungarischer Malteser Caritas-Dienst, majd – miután a törvények lehetővé tették – 1989. február 4-én Budapesten is megalakult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Csilla asszony súlyos rákbetegséggel küzdve, hosszú időn át kerekesszékbe kényszerülve végezte munkáját. 1989 nyarán a keletnémet menekültek befogadásával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat történelmet formáló tényezővé vált. A zugligeti templom körül felállított sátortáborokban és más helyszíneken 48 600 ember nyert befogadást és szerető gondoskodást. 1989 decemberében a romániai forradalom kitörésekor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezte felkérésre az adományok gyűjtését és célba juttatását, majd a nyugat-európai segélyszervezetektől érkező segélyszállítmányok romániai elosztását. A délszláv államokban kitört háború idején a szeretetszolgálat a helyszínen sebesülteket látott el és szállított magyarországi kórházakba, iskolákat, pszichiátriai intézményeket telepített Magyarországra, magyar családoknál és menekülttáborokban oltalomra lelt menekültek ezreinek ellátásáról gondoskodott. Közben szerveződött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos hálózata, s létrejöttek önálló egységei a szomszédos országokban.

Csilla von Boeselager asszony így vallott küldetéséről: „Csendesen bekopogott az Úr a szívem ajtaján azzal a feladattal, amire azt mondom, hogy a hivatásom. Erre készített fel egész életemben. Megismertette velem a menekült, a kirekesztett, a szegény, a rokkant státuszt, hogy tudjam, mi van annak a lelkében, s mennyire rászorul az együttérzésből fakadó aktív segítségre az, aki ilyen helyzetben él.”

Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Magyar Kurír