Huszonöt éves a Katolikus Ifjúsági Mozgalom

2016. január 11. hétfő 18:10

Január 9-én ünnepelték egykori és jelenlegi tagok, alapítók és támogatók a 25 éve létrejött Katolikus Ifjúsági Mozgalom (KIM) születésnapját a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia budapesti irodaházában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi alkalmon részt vett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK Ifjúsági Bizottságának elnöke és Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is.

„Minden születésnap családi ünnep – fogalmazott köszöntőjében Gábor Miklós, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom elnöke. – A KIM alapításától fogva nagy hangsúlyt fektetett a feladatok megvalósításán túl a személyes kapcsolatok ápolására. Ezzel is szeretnénk valóra váltani Ferenc pápának a családszinóduson elhangzott felhívását: váljunk családegyházzá. A KIM küldetése kezdetektől fogva az ifjúságpasztoráció támogatása és annak elősegítése, hogy a fiatalok érett keresztény felnőttekké váljanak. Fontos eszköz ebben, hogy a fiatalokat ne csak mint fogyasztókat ismertessük meg az egyház életével, hanem tapasztalatot kínáljunk nekik az egyes projektek, programok kapcsán a felelősségvállalásról, az önkéntességről is” – tette hozzá Gábor Miklós.

A Katolikus Ifjúsági Mozgalom tehát immár huszonöt éve tartja céljának és éli meg a Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájában a civil és politikai szeretet kapcsán megfogalmazottakat: „Ha valaki felismeri Isten hívását arra, hogy másokkal együtt részt vesz ezekben a társadalmi dinamikákban [ti. a társadalom iránti szeretetben és a közjó melletti elköteleződésben, a szeretet civilizációjának építésében], ne feledje, hogy ez lelkiségének része, a szeretet gyakorlása, s ily módon bontakozik ki és szentelődik meg.” (LS, 231.)

Gábor Miklós köszöntőjében beszámolt továbbá az elmúlt öt esztendő legfontosabb programjairól, amelyeket a napi működést folyamatosan veszélyeztető anyagi létbizonytalanság ellenére is sikeresen valósított meg az egyesület.

A köszöntést követő kerekasztal-beszélgetést Szőnyi Szilárd újságíró, a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese vezette. Az eszmecsere középpontjában az ifjúsági munka és a nevelés mai lehetőségei, kihívásai álltak. A beszélgetés résztvevői – Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Iskolaközpont főigazgatója, Gőbel Ágoston, a Fokoláre mozgalom korábbi magyarországi ifjúsági felelőse, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője, Hegyi László, az EMMI egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Nobilis Márió, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa, a Székesfehérvári Egyházmegye korábbi ifjúsági referense és Pillók Péter szociológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szociológiai Intézetének egyetemi adjunktusa – amellett, hogy visszaemlékeztek az alapítás, a rendszerváltás hajnala időszakára, előre is tekintettek: azokra a kihívásokra, amelyekre az ifjúság helyzetét – akár szociológiai, teológiai vagy politikai szempontból – figyelve az egyházi munkában reflektálni lehet és kell. A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy akkor tudjuk megszólítani a fiatalokat, ha először be tudjuk őket fogadni, meg tudjuk hallani, rá tudunk érezni, hogy mi van a szívükben.

Az ünnepi szentmisén Palánki Ferenc püspök hangsúlyozta: a fiatalság a nagy kérdések és a nagy válaszok időszaka. Ha odaadjuk életünket Istennek, ő odaállít bennünket mások mellé, hogy szeretete a mi szolgálatunk révén jelenjen meg a földön: így ifjúságpasztorációs koncepciónk távlata maga az örökkévalóság lesz. Blanckenstein Miklós homíliájában a vezetés fontosságára mutatott rá: ahogy a Mennyei Atya elküldte Fiát, Jézus pedig az apostolokat, úgy nekünk is vállalnunk kell azt a felelős elindulást, amely nyomán a KIM is megszületett a rendszerváltás utáni években, s amelynek segítségével ma is reflektálhatunk a jelen kihívásaira – nem félelemmel, hanem az előttünk járt szentek odaszántságának biztonságával. Beszéde végén Blanckenstein Miklós kifejezte köszönetét Gábor Miklós, a KIM elnöke az egyesület élén végzett hűséges és odaadó szolgálatáért.

Az este utolsó ünnepi mozzanataként Nobilis Márió nyitotta meg azt a kiállítást, amely tablókon mutatja be a KIM huszonöt éves történetét az alapítástól a legutóbbi időszakig. Megnyitójában Márió atya visszaemlékezett az egyesület egyik első nagy rendezvénye, a 2000. évi zánkai Országos Katolikus Ifjúsági Nagytábor szervezésére, aminek egyik felelőse a kérdésre, hogy mi volt számára a legnagyobb élmény a munka során, azt felelte: „Amikor a névsorokból arcok lettek.” Nobilis Márió ezt az „arcosítást”, és az Arc egyre tisztább visszatükrözését kívánta az egyesület számára az elkövetkezendőkben is. A kiállítás január 31-ig megtekinthető az MKPK irodaházában (1068 Budapest, Városligeti fasor 42.).

A Katolikus Ifjúsági Mozgalom 1989-ben, az Esztergomi Főegyházmegye ifjúsági referensének kezdeményezésére országos társadalmi szervezetként alakult. 1998-ban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a mozgalmat országos egyházi egyesületként Krisztus-hívők magántársulásának ismerte el. Az egyesület 1999 óta közhasznú, tagja a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetségnek (KIFE), több nemzetközi katolikus ifjúsági szervezetnek.

Az egyesület mögött mozgalmas évtizedek állnak, olyan rendezvények megvalósításában vállalt szerepet, mint a párizsi, római, kölni, sydney-i, madridi és a Rio de Janeiró-i ifjúsági világtalálkozókon való magyar részvétel és utóbbi hazai rendezvénye, a HungaRio, a magyar fiatalok eljutása a Taizéi Közösség által szervezett európai és regionális ifjúsági találkozókra, a Budapesten megrendezett Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus, a Városmisszió és a Genfest (a Fokoláre mozgalom nemzetközi ifjúsági rendezvénye), a Karizmák Ünnepe vagy a Nagymarosi Ifjúsági Találkozók, a KATTÁRS – és még sorolhatnánk, hiszen az egyesület 1997 óta aktívan bekapcsolódik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által szervezett események előkészítő munkájába is. E több mint 150 ezer főt megmozdító rendezvények támogatására önkéntesprogramok létesültek, és a középiskolások számára kötelező ifjúsági közösségi szolgálat keretében is csatlakozhattak fiatalok az egyesület munkájához. Gyümölcsöző együttműködés látszik kibontakozni a katolikus plébániai ifjúsági mozgalmak nemzetközi szervezete, a FIMCAP és a KIM között.

Forrás: Katolikus Ifjúsági Mozgalom

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: ifjúság, jubileum, MKPK
Vezető híreink - olvasta már?
mindszenty-szobrot-allitottak-vaci-karolina-katolikus-altalanos-iskolaban
Mindszenty-szobrot állítottak a váci Karolina Katolikus Általános Iskolában

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján Mindszenty József hercegprímás emléke előtt szoborállítással tisztelgett a váci Karolina Katolikus Általános Iskola és Székesegyházi Kórusiskola. Október 21-én Beer Miklós püspök áldotta meg a Pákh Tibor adományozta szobrot.

2016. október 21. péntek
erdo-peter-biboros-ujabb-ot-evre-az-istentiszteleti-es-szentsegi-kongregacio-tagja-lett
Erdő Péter bíboros újabb öt évre az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagja lett

Ferenc pápa újabb öt évre kinevezte Erdő Péter bíborost az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció (Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum) tagjává, amiről október 12-én kelt levelében Robert Sarah bíboros, a testület prefektusa értesítette a főpásztort.

2016. október 21. péntek