I. Bartholomaiosz történelmi látogatást tett Kismartonban

2014. november 11. kedd, 18:15

Történelmi látogatást tett I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka a Kismartoni Egyházmegyében, az egyházmegye védőszentjének, Szent Mártonnak ünnepén, november 11-én – tájékoztat Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora.

A zsúfolásig megtelt kismartoni Szent Márton-dómban megtartott szentmisén a helyi püspökkel, Ägidius Zsifkoviccsal koncelebrált Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke, Ivo Muser, Bozen-Brixen püspöke Dél-Tirolból, Peter Stephan Zurbriggen érsek, Ausztria apostoli nunciusa, Paul Iby, az egyházmegye nyugalmazott püspöke, Bruno Platter, a Német Lovagrend nagymestere és számos egyházi személyiség, valamint részt vett a konstantinápolyi pátriárka kíséretében Arszeniosz Kardamakisz, Ausztria görög ortodox metropolitája, Magyarország exarchája és a helyi közélet vezetői.

„A keresztények egysége nem emberi mű, amit létre lehet hozni, nem is intellektuális, hanem spirituális folyamat – mondta Zsifkovics püspök. – Együtt kell haladnunk, egymásért imádkoznunk, és közösen az irgalmasság cselekedeteit gyakorolnunk. Nem várhatunk a teológiai kérdésekben való teljes egységig. A konszenzus hivatalos dokumentumainál és az ökumenikus nyilatkozatoknál sokkal fontosabb, hogy hitben és szeretetben növekedjünk. Akkor egy napon megkapjuk az egység ajándékát.”

A szentmise végén felolvasták a Burgenlandban alapítandó ortodox kolostor alapítólevelét német és görög nyelven. Ausztria első ortodox kolostora „legyen ajándék a Pannóniában élő ortodox keresztények számára. Az új kolostor célja, hogy teret adjon az ortodox és katolikus keresztények közötti felebaráti szeretettel és tisztelettel áthatott ökumenének” – fogalmaz az alapítólevél.


A Zsifkovics püspök és Arszeniosz Kardamakisz által aláírt dokumentum egy-egy példányát ünnepélyesen átadták Bartholomaiosz ökumenikus pátriárkának és Kardamakisz metropolitának.

Az úgynevezett Seewinkel területén, a Fertő-tótól kissé keletre fekvő Sankt Andrä am Zicksee-ben (Mosonszentandrás) kapott egyházi területet az ausztriai görög ortodox egyház a kolostor számára. Különösen figyelemre méltó a helyválasztással kapcsolatban, hogy Szent András, Szent Péter apostol testvére mind a burgenlandi Zicksee-ben működő plébánia, mind a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátus védőszentje.

Zsifkovics püspök hangsúlyozta, hogy az új alapítás az egész világ számára az ökumené példája akar lenni. Ezután Koch bíboros felolvasta a Szentatya üzenetét, melyben Ferenc pápa méltatja a Kismartoni Egyházmegye ökumenikus lelkületét, valamint kiemeli kelet és nyugat közötti hídszerepének jelentőségét.

Fotó: Bvz.at

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-pasztor-feladata-hogy-gyogyitsa-baranyok-sebeit-tagle-biboros-eloadasa
A pásztor feladata, hogy gyógyítsa a bárányok sebeit – Tagle bíboros előadása

Csütörtök óta tart a Vatikánban a püspökök négynapos tanácskozása a kiskorúak védelméről az Egyházban. Plenáris előadások és kiscsoportos összejövetelek váltják egymást.

06:34
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

2019. február 22. péntek