II. Erzsébetet fogadta Ferenc pápa - VIDEÓVAL

Ferenc pápa – 2014. április 3., csütörtök | 19:59

II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg április 3-án csütörtökön délután látogatta meg a Vatikánban Ferenc pápát, adja hírül a Vatikáni Rádió.

A brit uralkodót és házastársát a II. János Pál téren Pietro Parolin bíboros államtitkár és Dominique Mamberti érsek, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára és titkárhelyettese, Camilleri prelátus fogadta. A VI. Pál kihallgatási terem bejáratánál pedig Cormac Murphy-O’Connor bíboros, nyugalmazott westminsteri érsek várta a királynőt.

A Szentatya a VI. Pál terem dolgozószobájában fogadta II. Erzsébetet és Fülöp herceget húszperces magánmegbeszélésre. Ezt követően került sor a kíséret bemutatására és az ajándékcserére. Az angol királynő egy nagy ajándékcsomagot nyújtott át Ferenc pápának, amelyben a különböző királyi birtokokról származó termékeket (pl. lekvárt, frissítő italokat) tartalmazott. A pápa egy, a Vatikánban őrzött értékes dokumentum fakszimile kiadását ajándékozta II. Erzsébetnek. Ez az 1679-ben XI. Ince pápa által kiadott dokumentum terjesztette ki Hitvalló Szent Eduárd – az angol királyi család őse és a Westminsteri Apátság alapítója – tiszteletét az egyetemes egyházban.


A pápa emellett az angol királynő dédunokájának, György hercegnek ajándékozott egy művészeti tárgyat: egy lápiszlazuli kőből készült gömböt, amelynek tetején ezüstből egy Szent Eduárd-kereszt található. Fülöp hercegnek a Szentatya a pápai érmék triptichonját adta ajándékba. A királyi delegáció délután 4 óra előtt hagyta el a Vatikánt – tájékoztatott P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Mivel II. Erzsébet látogatása a vatikáni protokoll szerint hivatalos, de nem állami volt, az egyházfő nem az apostoli palotákban levő könyvtárszobában, hanem a Szent Péter bazilika melletti audienciaterem egyik fogadószobájában találkozott a 87 éves királynővel és a 92 éves Fülöp herceggel – írja az MTI.

II. Erzsébet a legszűkebb kísérettel érkezett Rómába, és programja is a mérsékletesség jegyében zajlott. A brit uralkodó 1961-ben XXIII. Jánossal, 1980-ban és 2000-ben II. János Pállal, 2010-ben az akkor Edinburghba ellátogató XVI. Benedekkel találkozott. Királynővé koronázása előtt pedig 1951-ben XII. Piusszal is találkozott.

II. Erzsébet mostani látogatását eredetileg tavalyra tervezték, de akkor a királynő gyengélkedése miatt elmaradt. Az utóbbi három évben ez volt a brit uralkodó első külföldi útja.

Videó: Bonum TV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria