Ikonosztáz és mennyei liturgia

Kitekintő – 2012. április 23., hétfő | 9:25

A  Pápai Keleti Intézet szervezésében április 23-án nemzetközi kongresszust tartanak Rómában, melynek célja, hogy az új evangelizációt az Itáliában kisebbségben lévő keleti katolikusok távlatából szemlélje.

A konferencia a transzcendenciára összpontosít, amely szorosan kapcsolódik a liturgiához, és amely az ikonban bensőséges imává válik a festő és az egyetlen Isten között, aki istenségében láthatatlan, emberségében pedig isteni szépséget testesít meg – olvasható a sajtótájékoztatóban.

A kongresszust James McCann SJ, a Pápai Keleti Intézet rektorának bevezetője nyitja meg. Beszédet mond Cyril Vasil’ SJ érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára. Peter Dufka SJ professzor, a Vatikáni Rádió szlovák műsorának volt felelős szerkesztője „A szépség kifejezi a hitet, és hitet ébreszt” témában tart előadást.

A rendezvényt a Pápai Keleti Intézet Olaszország két bizánci rítusú egyházkerületével közösen szervezi. Itáliában több mint 120 ezer a bizánci szertartású italo-albán hívők száma, akik két eparchiát alkotnak. Világszerte 21 keleti egyház van teljes közösségben Rómával.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír