Iránban halálra ítéltek egy keresztény lelkipásztort

Kitekintő – 2010. december 2., csütörtök | 15:30

Az Emberi Jogok Nemzetközi Társasága (IGFM) jelentése szerint Iránban a 33 éves lelkipásztort, Juszuf Nadarkhanit azért ítélték halálra, mert elhagyta muzulmán hitét, megkeresztelkedett.

Juszuf Nadarkhani tíz éve pásztora egy kis hitközségnek, amely a legnagyobb iráni protestáns felekezethez tartozik. 2006 decemberében már letartóztatták, mert a muzulmán hitről áttért a keresztény hitre. Akkor két hét fogság után szabadon engedték.

Nadarkhani nős, két fiúgyermek édesapja.  2009-ben a vallásszabadságot kimondó iráni alkotmányra hivatkozva tiltakozott az iskolában, amiért a megváltozott iráni oktatási törvény alapján a Korán olvasására kötelezték gyermekeit. 2009. október 12-én tartóztatták le ellenkezés vádjával, de később aposztáziára, azaz hitehagyásra és evangelizmusra változtatták a vádat. Többször, különböző fenyegetesekkel próbálták visszatéríteni a mohamedán vallásra; s hogy nyomást gyakoroljanak rá, feleségét, Fatima Pasindediht is letartóztatták 2009. júniusában. A szülőket azzal fenyegetik, hogy megfosztják őket gyermekeik nevelésének jogától, és muzulmán családoknak ítélik oda őket. Feleségét életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélték.

Juszufra idén szeptemberben mondták ki a halálos ítéletet. Felakasztása előtt a titkosrendőrség tartja őrizetben, Lakanban. A férfinak megtiltották, hogy kapcsolatot tartson az ügyvédjével és a családjával. Juszuf ügyvédje addig nem tudott fellebbezni az iráni legfelsőbb bírósághoz, míg írásban kézhez nem kapta az ítéletet, ami november 13-án történt meg. Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadságért Bizottsága még október végén arra kérte Barack Obama amerikai elnököt, hogy gyakoroljon nyomást Iránra az ítélet megváltoztBehrouz Sadegh Khandjaniatásáért.

Az IGFM december 2-i jelentése szerint egy másik iráni keresztény lelkipásztorra is kivégzés vár megkeresztelkedése, a muzulmán hit elhagyása miatt. Iránban halálbüntetés vár az „egyetlen igaz hitet”, az iszlámot elhagyókra.

Fogva tartják Behrouz Sadegh Khandjanit is, akit különböző vádakkal háromszor tartóztattak le az előző négy év folyamán. A szintén 33 éves teheráni lelkipásztor 15 éves korában vette fel a keresztséget. Utoljára júniusban tartóztatták le, azóta a felesége sem tud vele beszélni.

Magyar Kurír