Istennek ránk van szüksége

Külhoni – 2014. április 14., hétfő | 13:57

Jézus azt akarja, hogy mi is hordozzuk Őt életünkben, családunkban, és vigyük el a világba - mondta Schönberger Jenő megyéspüspök virágvasárnap a szatmárnémeti székesegyházban bemutatott szentmisén. A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye tudósítása.

A Jézus Krisztus jeruzsálemi bevonulására emlékező szentmise elején Schönberger Jenő püspök az asszisztenciával a bejárat mellett elhelyezett barkaágakhoz vonult, és megszentelte azokat. Onnan hangzott el az evangélium is, melynek kapcsán a püspök elmondta,hogy amint Jézus a tanítványait elküldte, mert a bevonuláshoz egy szamárra volt szüksége, ugyanúgy minket is megszólít, kérve segítségünket: „Elgondolkodhatunk azon, mire van szüksége az Úrnak. Nyugodtan mondhatom, azért jött el az Isten fia, azért testesült meg, lett emberré, vállalta a keresztet, mert az Úrnak ránk volt szüksége. Vajon át tudom-e érezni, mennyire szeret engem az Isten, hogy épp rám van szüksége, mert az Isten boldogsága akkor teljes, ha önmagam neki adom, ha készségesen rendelkezésére bocsátom magam. Önátadás éve van az egyházmegyénkben. Nem tudom eleget hangoztatni, hogy az Úrnak szüksége van rátok, mindegyikünkre szüksége van. Bár tudnánk mi is készségesen engedelmeskedni és a rendelkezésére állni. Jézus azt akarja, hogy mi is hordozzuk Őt életünkben, családunkban, és vigyük el a világba. Amikor elindulunk a megszentelt barkaágakkal, erre gondoljunk."

A jeruzsálemi bevonulás szimbólumaként a püspök is szentelt barkával a kezében ment az oltárhoz. Virágvasárnap hagyományos módon nincs prédikáció, helyette az olvasmányok után a passiót hallgatták meg a hívek a székesegyház plébániakórusának előadásában. A szentmise végén a püspök emlékeztette híveit, a húsvét titka a szent három napban jelenik meg teljes egészében: „Egy napként ünnepeljük, és mindenki, aki szeretne a húsvét ünneplésén részt venni, igyekezzen eljutni a nagycsütörtök esti, a nagypéntek esti és a nagyszombat esti szertartásokra is, mert így tudjuk ujjongó szívvel köszönteni a feltámadt Krisztust majd húsvétvasárnap, az ünnepi szentmisén.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria