Templombúcsú az Istenszülő oltalmában Görömbölyön

2017. október 13. péntek 11:13

Miskolc Görömböly városrészén több mint másfél évszázada köszöntik az Istenszülőt október elsején, a település templomának búcsúünnepén.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Görömböly évszázados múltú görögkatolikus település; a Bükk lábánál, Miskolc szélén fekszik. A nagyváros közelsége ellenére „megőrizte évszázados, régvolt falut idéző hangulatát: utcáin sétálva még ma is találkozni kapával a környező dűlőkbe igyekvő emberrel, lovaskocsival, traktorral” – írta beszámolójában Bárdos István.

A település Istenszülő Oltalma nevet viselő templomának búcsúját évről évre október elején tartják.

Idén október elsején, vasárnap is összegyűltek a hívek. A búcsú délelőttjén, a Szent Liturgia kezdetére megtelt a templom; a liturgiát a Miskolci Egyházmegye püspöke tartotta. Orosz Atanáz szentbeszédében kiemelte, mily különösen erős az Istenszülő oltalmának tisztelete hazánk görögkatolikus közösségében.

Templomok sorát ajánlották az Istenszülő oltalmába, e névre szentelve: többek között Debrecen, Hajdúszoboszló, a zempléni Baskó görögkatolikus templomát – hangzott el a főpásztor beszédében.

Galambvári Péter parókus megköszönte az egyházmegye püspökének ünnepi szolgálatát. Kifejezte: a jövőben is kérik, hogy támogassa segítő szándékával a görömbölyi egyházközséget a tervezett templomfelújítás megvalósulásában.

A liturgia után körmenetet tartottak, melyen – a hagyományoknak megfelelően – az óramutató járásával ellentétesen, jobbról balra haladtak, megállva a négy égtáj felé. Visszaérkezve a templom bejáratához püspöki áldásban részesültek a hívek.

A görömbölyi hívek ezt követően szeretetvendégségre hívták a templomuk búcsújára érkezőket.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kanonoki-eskutetel-kalocsan
Nemcsak díszruhával jár, elköteleződéssel is – Kanonoki eskütételt ünnepeltek Kalocsán

Szent Lukács ünnepén, október 18-án, Kalocsán nemcsak a 67. születésnapját ünneplő főpásztort, Bábel Balázst köszöntötték. Ekkor tették le esküjüket a káptalan kinevezett tiszteletbeli kanonokjai is a székesegyházban bemutatott szentmisén.

2017. október 20. péntek
konferenciaval-es-kiallitassal-emlekeztek-meg-pyrker-janos-laszlo-ersekrol-egerben
Konferenciával és kiállítással emlékeztek meg Pyrker János László érsekről Egerben

Pyrker János László érseki beiktatásának 190. évfordulója alkalmából október 17-én és 18-án emlékkonferenciát szervezett az Egri Főegyházmegye az egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban.

2017. október 20. péntek