Járás a szerzetességgel: hivatástisztázó házat nyitottak a jezsuiták

Megszentelt élet – 2012. július 16., hétfő | 15:32

Montserrat néven hivatástisztázó házat nyitottak a jezsuiták a Mária utcai rendház tetején – tudta meg a Magyar Kurír. 

A ház előzményei 2008-ig vezethetőek vissza, amikor a szünetelő magyar novíciátus miatt jött létre, mint jezsuita jelöltek közössége – mondta el a Magyar Kurírnak Koronkai Zoltán SJ, a rend hivatásgondozója. Arra készültek ugyanis, hogy Olaszországba küldik a novíciusokat, de ehhez felkészítő évet kellett szervezni nekik. Végül olyan sokan lettek, hogy 2009-ben mégis elindult a magyar novíciátus (jelenleg hat novíciusa van a rendnek). 2010-ben elkezdődtek a Horánszky utcai Párbeszéd Háza felújítási munkálatai, amelyek miatt le kellett bontani a jelöltházat. Ezt nyitják meg újra most szeptemberben Montserrat hivatástisztázó házként, viszont kicsit más profillal.

-Nem csak olyanokat várunk, akik jezsuiták szeretnének lenni, hanem hivatástisztázó intézményt indítunk – szögezte le Koronkai Zoltán. – Minden olyan fiatalembert várunk, aki komolyan foglalkozik a papi, szerzetesi hivatással. Párkapcsolati párhuzammal élve: ez „járás a szerzetességgel”. Egyfajta elkötelezett életmódot élnek majd itt a jelentkezők, ami nem végleges választás, de komoly próbálja annak, hogy reális gondolat-e valakiben a papi, szerzetesi hivatás. 

Ugyanakkor ez az év nem jelent „lébecolást”, a létfenntartását ugyanis mindenki maga fedezi. Aki egyetemista, egyetemre jár, akinek munkája van, dolgozni. Olyan ez, mintha valaki albérletben vagy kollégiumban élne. 

Amiben mégis több, azok a hivatás tisztázása érdekében szervezett programok és a közösségi élet. A legfontosabb Koronkai szerint a napi imádság, ami minden ilyen folyamat lényege: kapcsolatban lenni a meghívást adó Istennel. A közösségi élet sarokpontjai a heti közösségi est és a heti egy közösségi szentmise, ezek mellett pedig különféle képzéseken is részt vesznek majd a programhoz csatlakozók. Fontos az együttdolgozás, a közös munka: például lelkinapot kell szervezni középiskolásoknak. Ennek az a célja, hogy gyakorolják, hogy milyen másokkal együtt tevékenykedni – mondja Koronkai. 

A hivatástisztázó év a szentignáci lelkiség jegyében telik, ezért felmerül a kérdés, hogy mennyire szól majd a gyakorlatban olyanoknak is, akik más rendet vagy az egyházmegyés papságot választanának. Koronkai is elismeri, hogy valószínűleg a résztvevők az ignáci lelkiséget jobban ismerni fogják, hisz jezsuiták közt fognak élni. Ugyanakkor determinizmusnak tartaná, ha arra következtetnénk, hogy ha azt várnánk, hogy a Montserratból kikerülők mind jezsuitának állnak szükségszerűen. Aki más szerzetesközösség iránt érdeklődik, azt arra biztatja, hogy a Montserrat ház lakójaként is tartsa a kapcsolatot a kiszemelt renddel. 

-Nagyszerű volna, ha például ferences vagy bencés hivatások is érlelődnének közöttünk – szögezi le Koronkai. Mint meséli, a példa a római Casa Balthasar, ami ugyancsak ignáci lelkiségű hivatástisztázó ház, de sok más rendbe is megtalálhatóak egykori lakói. 

SzG/Magyar Kurír