Jegyesoktatók országos találkozója és képzése Kecskeméten

Hazai – 2013. január 17., csütörtök | 10:52

Jó modellek, tapasztalatok és ötletek cseréje céllal szervezett a Parázs Pasztorális Központ találkozót és képzést jegyesoktatóknak. Meghívták az országban ismert szakembereket, mozgalmakat, plébániai közösségek képviselőit. A képzést Gorove László és Kriszta vezette.

Január 11-12-én tartotta a Parázs Pasztorális Központ a jegyesoktatók első országos találkozóját és képzését Kecskeméten. Ötven résztvevő gyűlt össze, köztük a családgondozás szakemberei, lelkiségi mozgalmak, plébániai közösségek képviselői, hogy módszertani tapasztalataikat egymással megosszák – tájékoztatta a Magyar Kurírt Hortobágyiné Nagy Ágnes, a PPK szakmai felelőse.

A régi és új jegyesoktatók számára Gorove László és Kriszta, a Családok Jézusban Közösség tagjai tartottak képzést. Azért szerveztük ezt az alkalmat, hogy összegyűjtsük a házasságra felkészítő jó modelleket és szakembereket. Minden pár örökké tartó szerelemre, boldog házasságra vágyik. Tudniuk kell, hogy a párkapcsolat sikere nem a véletlenen múlik, sőt tanulható – mondta Hortobágyiné Nagy Ágnes. A Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegye családreferense, Jeney Gábor kiemelte, sok gyakorlati módszerrel gazdagodhattak. Áttekintették a különböző jegyesoktatási formák előnyeit, hátrányait. Foglalkoztak az utógondozás lehetőségeivel. Képet kaptak a férfi és nő különbözőségeiről, a házasság szentségtanáról, a szexualitás értékéről.

Az együttműködést Mihalec Gáborral a Gyűrű-kúra írójával; a Házas Hétvége Mozgalom Jegyes Hétvégéje, a Schönstatt Családmozgalom, a Sapientia Főiskola szakembereivel és a témában jártas plébániaközösségek képviselőivel a jövőben is folytatni kívánják. Szeretnénk az egyházmegyei családreferensek segítségével országos körképet kapni erről a fontos területről – foglalta össze Hortobágyiné Nagy Ágnes.  A tapasztalatokat, módszertani ötleteket hamarosan publikálják a Parázs Központ honlapján is.

A Parázs Központot működtető egyesület, a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) kiemelten fontos területnek tartja a fiatalok családi életre való felkészítését. "Boldogabb családokért" CSÉN programjukban évente több ezer fiatallal dolgoznak együtt.

Magyar Kurír