Jubilál a Katolikus Magyar Bibliatársulat Erdélyben

Külhoni – 2014. október 22., szerda | 14:35

A Biblia elmélyült tanulmányozása egyszerre jelent lelki és szellemi kihívást. A Biblia megismerését és megszeretését előmozdítani kívánó Katolikus Magyar Bibliatársulat húszéves jubileumát ünnepli. Az évfordulóra Csíkszeredában emlékeznek meg október 25-én – írja a Székelyhon.ro.


Húsz évvel ezelőtt azzal a céllal hozták létre a Katolikus Magyar Bibliatársulatot, hogy sokakkal megismertessék, megszerettessék a Szentírást. A Biblia elmélyült tanulmányozása egyszerre jelent lelki és szellemi kihívást. Ebben kíván segítséget nyújtani szaktudásával, a bibliaolvasással kapcsolatos élmények megosztásával a bibliatársulat.

„Amikor napjainkban az egyház a társadalom kovásza, lelke és lelkiismerete kíván lenni, ezt csak a Szentírással a kezében teheti – vallja a romániai Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB).

Október 25-én szentmisével, lelki programokkal várják az érdeklődőket a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának dísztermébe. Csont Ede nagytusnádi plébános, a társulat vezetője a programról elmondta: tíz órakor Jakubinyi György érsek mutat be szentmisét, majd Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes, illetve Kulcsár Apollónia, a Romániai Bibliodráma Egyesület elnöke, a Jézus Szíve Társaságának tagja tart előadást. Ezt követi a visszaemlékezés, az elmúlt húsz esztendő értékelése, kiscsoportos beszélgetések.

A jubileum lehetőséget ad megemlékezni azokról, akik a Szentírás ismeretét és terjesztését szívügyüknek tekintették. Így Nagy József atyáról, aki a Katolikus Magyar Bibliatársulat alapító elnöke és vezetője volt.

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a jubileumról megemlékezett legutóbbi körlevelében. Hangsúlyozza: egyre többször hallható bizonyos csoportok részéről, hogy ők ismerik a Szentírást és csak ők képesek a Biblia helyes magyarázatát adni. „Bármennyire is felületes bibliaismeretük, gyakran azt kell tapasztalnunk, hogy katolikus híveink még e felületes érveléseket sem tudják megcáfolni” – hívja fel a figyelmet Jakubinyi György. Komolyan kell venni a Szentírást, ha valóban ragaszkodunk katolikus keresztény hitünkhöz. Isten ma is szól hozzánk a Szentírás szavai által. De vajon nem lett számunkra is olyan a Szentírás, mint Keresztelő Szent János megtérésre buzdító szava: „A pusztában kiáltó szava vagyok: Tegyétek egyenessé az Úr útját. (Jn 1,23) Ki hallja meg azt a szót, ami a pusztában hangzik el? Csakis az, aki veszi a fáradtságot, hogy kimenjen a pusztába” – hangsúlyozta az érsek.

A Katolikus Magyar Bibliatársulatot 1994. június 14-én hozták létre. Alapítói – Magos Gyöngyvér hittanár és Nagy József lelkipásztor, a gyulafehérvári teológiai főiskola néhai tanára – vallomása szerint célja a biblikus műveltség és az apostolkodás előmozdítása volt a katolikus egyház szellemisége szerint. Módszertani képzéssel kezdték, ezeken bemutattak néhány bibliaolvasási módot. A foglalkozásokra bárki bejelentkezhetett. Másik kezdeményezésük háromnapos hétvégi bibliai alapkurzusra hívott. Plébániákra mentek el a társulat tagjai ezzel a nagy érdeklődést kiváltó programmal. A társulat célja továbbra is az, hogy mélyebb kapcsolatba kerüljön a már meglévő közösségekkel, és tapasztalatukkal, szakanyaggal segítsék munkájukat. A munkatársi csoport folyamatos képzésére is figyelmet fordítanak, a szellemi képzés mellett a lelkiekre is figyelnek.

Fotó: Vizsoly.hu

Magyar Kurír