Új könyv jelent meg Pázmány Péter érseki kinevezéséről és ifjúkori éveiről

2017. december 19. kedd 13:45

Tusor Péter hiánypótlónak számító kötetét az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport II. műhelyszemináriuma keretében mutatták be december 15-én Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Mikszáth téri épületében.

Pázmány Péter alakja, egyházkormányzati, irodalmi és politikai működése, valamint mindezek hatása már a 19. század óta történészek generációit sarkallta kutatásra. Ennek ellenére a Pázmány-kutatásban kialakultak bizonyos, a mai napig megoldatlan problémakörök. Ilyennek számított az érseki kinevezés problémája, valamint Pázmány ifjúkorának évei: a családi háttér, a felmenők személye, a katolizálása időpontja és helye. Tusor Péter Kánoni kivizsgálás Pázmány Péterről. Családja, katolizálása, misszionálása (A Pázmány–Tholdy archívum irataival) című könyve e kérdésekre ad választ.

A szerző nyilvános egyetemi előadás keretében ismertette fontosabb eredményeit.

A könyv a Collectanea Vaticana Hungariae sorozat (online elérhető ITT) keretében látott napvilágot, és a nagy nevű barokk prímás kánoni kivizsgálási jegyzőkönyvét közli latin és magyar nyelven, terjedelmes elemző tanulmányt kapcsolva ahhoz. A száz oldalt meghaladó forrásanyaghoz kapcsolódó tekintélyes, közel kétszáz oldalas analízis a történeti kutatást több mint száz éve foglalkoztató kérdéseket boncolgat: részletesen bemutatja Pázmány családi viszonyait, katolizálásának körülményeit és missziós tevékenységét.

A biográfiai, proszopográfiai és genealógiai jellegű kötet azt mutatja be, hogy a frascati Villa Aldobrandini levéltárában megtalált kánoni kivizsgálási eljárás jegyzőkönyve milyen mértékben hasznosítható. Ezt egészíti ki az esztergomi Prímási Levéltárban szétszórva található Pázmány–Tholdy család archívumának feldolgozása. Eme iratok az 1570-es-80-as évek Váradjának és környékének, például a Pázmányok birtokaként számon tarott Panasz falu világába vezetnek el. Az ekkorra már egy-két évtizede protestáns, református többségű vidék középnemességének mindennapjai elevenednek meg, az a miliő, melyben Pázmány Péter gyerekként élt, kolozsvári diákként vissza-visszatért, mielőtt 18 évesen végleg elhagyta volna szülőföldjét. Ennek köszönhetően feltárulnak előttünk a Pázmány-család ősei, a családon belüli perek, a feltörekvő apa, Miklós birtokszerzései, hatalmaskodásai, a család anyagi viszonyai. Emiatt jobban megérthetjük a későbbi érsek, majd bíboros egyes cselekedeteit, azok motivációit, sőt, a Bocskaiakhoz és Bethlenekhez fűződő kapcsolatát is tovább tudjuk árnyalni.

Forrás és fotó: Kanász Viktor/MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport

Magyar Kurír

Gedő Ágnes újonnan megjelent és most Rómába érkezett könyvéről kérdezte Tusor Pétert a Vatikáni Rádióban. Az interjú meghallgatható ITT.

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-vallasok-kepviseloihez-beke-hidjait-epitsetek
Ferenc pápa üzenete a vallások képviselőihez: A béke hídjait építsétek!

Október 14-én a Szentatya arra figyelmeztetett a Bolognában tartott vallásközi imatalálkozóra küldött üzenetében, hogy a vallásoknak a párbeszédet, a békét, a testvéri együttélést kell szolgálniuk, mert különben önmagukat tagadják meg.

19:15
a-parbeszeddel-csak-nyerhetunk-bemutattak-klaus-von-stosch-az-iszlam-mint-kihivas-cimu-kotetet
A párbeszéddel csak nyerhetünk – Bemutatták Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás” című kötetét

A Magyar Kurír kiadásában megjelent Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes és Szőke Péter, a hazai Sant’Egidio közösség vezetője mutatta be a szerző jelenlétében október 15-én, a budapesti D18 könyvesboltban.

15:45