Kánonjogi továbbképzés az Apostoli Szentszék fellebbviteli bíróságán

2017. november 29. szerda 10:40

November 20. és 25. között éves szakmai továbbképzést tartottak az Apostoli Szentszék fellebbviteli bíróságán – tájékoztatott Artner Péter.

A magyar egyházat öten képviselték: Artner Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, Tanczik Balázs bírósági helynök, Szemere János bírósági helynök, valamint Linczenbold Levente és Kiss Gábor.

Az üléseket levezető elnök, Vito Pio Pinto pápai prelátus, a Rota Romana dékánja által moderált előadások során neves kánonjogászok szólaltak fel aktuális és sokakat érintő kérdésekben – így a házasság elhálatlanságával kapcsolatos eljárásokról, a papszentelés semmisségét vizsgáló eljárásokkal kapcsolatban, valamint a két évvel ezelőtt kiadott Mitis Iudex, illetve a Mitis et Misericors Iesus motu propriók által megreformált házassági semmisségi eljárás tapasztalatairól és kihívásairól.

A hallgatóság minden alkalommal a gyakorlatban is kipróbálhatta az előadások során megszerzett tudást, amikor a különböző témájú iratokat kellett elemezniük és kritikailag javítaniuk. Az egyes előadások után lehetőség nyílt a közvetlen kérdésfelvetésre, melynek során a világ különböző területein élő kánonjogászok feltárhatták saját problémáikat és kérdéseiket; meghallgathatták, hogy más területeken hogyan oldanak meg egy problémát.

Az előadások utolsó napján Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a továbbképzés résztvevőit. Buzdítást intézve hozzájuk, a Szentatya kiemelte az isteni irgalmasság jelentőségét az egyházi eljárásokban, és újra felhívta a figyelmet az örök igazságra: a legfőbb törvény a lelkek üdvössége.

Szöveg és fotó: Artner Péter

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
apa-tul-jo
Apa túl jó?

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő „Életre nevelő” címmel havonta jelentkező rovatot indított. Az apai mérce lehet növelő, érlelő is, ha az apa valóban gyermeke igazi arcát látja – tudhatjuk meg Pécsi Rita legutóbbi írásából.

2018. március 18. vasárnap
a-legcsodalatosabb-ajandek-es-legfelelmesebb-titok-sapientia-nap-az-eucharisztiarol
A legcsodálatosabb ajándék és a legfélelmesebb titok – Sapientia-nap az Eucharisztiáról

Az Eucharisztiáról szólt a március 17-én megtartott Sapientia-nap egész napos konferenciája a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

2018. március 18. vasárnap