Kánonjogi továbbképzés az Apostoli Szentszék fellebbviteli bíróságán

2017. november 29. szerda 10:40

November 20. és 25. között éves szakmai továbbképzést tartottak az Apostoli Szentszék fellebbviteli bíróságán – tájékoztatott Artner Péter.

A magyar egyházat öten képviselték: Artner Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, Tanczik Balázs bírósági helynök, Szemere János bírósági helynök, valamint Linczenbold Levente és Kiss Gábor.

Az üléseket levezető elnök, Vito Pio Pinto pápai prelátus, a Rota Romana dékánja által moderált előadások során neves kánonjogászok szólaltak fel aktuális és sokakat érintő kérdésekben – így a házasság elhálatlanságával kapcsolatos eljárásokról, a papszentelés semmisségét vizsgáló eljárásokkal kapcsolatban, valamint a két évvel ezelőtt kiadott Mitis Iudex, illetve a Mitis et Misericors Iesus motu propriók által megreformált házassági semmisségi eljárás tapasztalatairól és kihívásairól.

A hallgatóság minden alkalommal a gyakorlatban is kipróbálhatta az előadások során megszerzett tudást, amikor a különböző témájú iratokat kellett elemezniük és kritikailag javítaniuk. Az egyes előadások után lehetőség nyílt a közvetlen kérdésfelvetésre, melynek során a világ különböző területein élő kánonjogászok feltárhatták saját problémáikat és kérdéseiket; meghallgathatták, hogy más területeken hogyan oldanak meg egy problémát.

Az előadások utolsó napján Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a továbbképzés résztvevőit. Buzdítást intézve hozzájuk, a Szentatya kiemelte az isteni irgalmasság jelentőségét az egyházi eljárásokban, és újra felhívta a figyelmet az örök igazságra: a legfőbb törvény a lelkek üdvössége.

Szöveg és fotó: Artner Péter

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda