Kánonjogi továbbképzés az Apostoli Szentszék fellebbviteli bíróságán

2017. november 29. szerda 10:40

November 20. és 25. között éves szakmai továbbképzést tartottak az Apostoli Szentszék fellebbviteli bíróságán – tájékoztatott Artner Péter.

A magyar egyházat öten képviselték: Artner Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, Tanczik Balázs bírósági helynök, Szemere János bírósági helynök, valamint Linczenbold Levente és Kiss Gábor.

Az üléseket levezető elnök, Vito Pio Pinto pápai prelátus, a Rota Romana dékánja által moderált előadások során neves kánonjogászok szólaltak fel aktuális és sokakat érintő kérdésekben – így a házasság elhálatlanságával kapcsolatos eljárásokról, a papszentelés semmisségét vizsgáló eljárásokkal kapcsolatban, valamint a két évvel ezelőtt kiadott Mitis Iudex, illetve a Mitis et Misericors Iesus motu propriók által megreformált házassági semmisségi eljárás tapasztalatairól és kihívásairól.

A hallgatóság minden alkalommal a gyakorlatban is kipróbálhatta az előadások során megszerzett tudást, amikor a különböző témájú iratokat kellett elemezniük és kritikailag javítaniuk. Az egyes előadások után lehetőség nyílt a közvetlen kérdésfelvetésre, melynek során a világ különböző területein élő kánonjogászok feltárhatták saját problémáikat és kérdéseiket; meghallgathatták, hogy más területeken hogyan oldanak meg egy problémát.

Az előadások utolsó napján Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a továbbképzés résztvevőit. Buzdítást intézve hozzájuk, a Szentatya kiemelte az isteni irgalmasság jelentőségét az egyházi eljárásokban, és újra felhívta a figyelmet az örök igazságra: a legfőbb törvény a lelkek üdvössége.

Szöveg és fotó: Artner Péter

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-kivesszuk-jezust-mi-marad-karacsonybol
Ferenc pápa: Ha kivesszük Jézust, mi marad a karácsonyból?

December 17-én, advent harmadik vasárnapján a déli Mária-imádság elimádkozásakor a Szentatya arra biztatta a hívőket, hogy örömmel, imával és hálaadással készüljenek karácsonyra. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. december 17. vasárnap
unnepi-szentmise-es-hangverseny-vaci-szekesegyhazban-kodaly-zoltan-tiszteletere
Ünnepi szentmise és hangverseny a váci székesegyházban Kodály Zoltán tiszteletére

Kodály Zoltán születésének 135. évfordulóján, december 16-án este püspöki szentmisével és a Magyar Kórusok Napja központi rendezvényével ünnepeltek a váci székesegyházban.

2017. december 17. vasárnap