Kánonjogi továbbképzés az Apostoli Szentszék fellebbviteli bíróságán

2017. november 29. szerda 10:40

November 20. és 25. között éves szakmai továbbképzést tartottak az Apostoli Szentszék fellebbviteli bíróságán – tájékoztatott Artner Péter.

A magyar egyházat öten képviselték: Artner Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, Tanczik Balázs bírósági helynök, Szemere János bírósági helynök, valamint Linczenbold Levente és Kiss Gábor.

Az üléseket levezető elnök, Vito Pio Pinto pápai prelátus, a Rota Romana dékánja által moderált előadások során neves kánonjogászok szólaltak fel aktuális és sokakat érintő kérdésekben – így a házasság elhálatlanságával kapcsolatos eljárásokról, a papszentelés semmisségét vizsgáló eljárásokkal kapcsolatban, valamint a két évvel ezelőtt kiadott Mitis Iudex, illetve a Mitis et Misericors Iesus motu propriók által megreformált házassági semmisségi eljárás tapasztalatairól és kihívásairól.

A hallgatóság minden alkalommal a gyakorlatban is kipróbálhatta az előadások során megszerzett tudást, amikor a különböző témájú iratokat kellett elemezniük és kritikailag javítaniuk. Az egyes előadások után lehetőség nyílt a közvetlen kérdésfelvetésre, melynek során a világ különböző területein élő kánonjogászok feltárhatták saját problémáikat és kérdéseiket; meghallgathatták, hogy más területeken hogyan oldanak meg egy problémát.

Az előadások utolsó napján Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a továbbképzés résztvevőit. Buzdítást intézve hozzájuk, a Szentatya kiemelte az isteni irgalmasság jelentőségét az egyházi eljárásokban, és újra felhívta a figyelmet az örök igazságra: a legfőbb törvény a lelkek üdvössége.

Szöveg és fotó: Artner Péter

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
keltsd-eletre-templomodat-mocsari-julia-monor2
Keltsd életre a templomodat! – Mocsári Júlia, Monor

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.

2018. július 19. csütörtök
a-torinoi-lepel-kutatoja-megbizhatatlan-vizsgalat-amely-szerint-nehany-verfolt-nem-eredet
A torinói lepel kutatója: Megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti

Emanuela Marinelli, a római La Sapienza egyetem professzora, világhírű lepelkutató szerint minden tudományos alapot nélkülöz az a vizsgálatsor, amely hamisnak találta a Jézus halotti leplén található vérfoltok felét.

2018. július 19. csütörtök