Kápolnaünnepet ült a Magyar Schönstatt Család Óbudaváron

Hazai – 2024. április 14., vasárnap | 14:00

A Magyar Schönstatt Család kápolnája felszentelésének 19. évfordulójára több mint háromszázan gyűltek össze hálát adni április 6-án a Balaton-felvidéki Óbudaváron.

A kápolnának 2023 őszén, a közösség zsinatán találták meg a nevét, egyben küldetését. Az Egymásba írt szívek szentélyéről Gertrud-Maria Erhard schönstatti Mária-nővér tartott előadást, ezzel nyílt meg az együttlét.

Az előadó Árpád-házi Szent Erzsébet és férje, Lajos gróf szívközösségét hozta példának, szerelmi házasságukban Krisztus szeretetében is egyesültek a szíveik. Az előadás másik szemléletes képe a vérszövetség volt, amely a magyar történelem kezdetén is megtörtént, és a teljes összetartozást, sorsközösséget fejezte ki.

Az óbudavári magyar Schönstatt szentélyben Mária édesanyaként és királynőként fogad bennünket, bármilyen teherrel is érkezünk. Mindent a kezébe tehetünk, és ő Jézushoz visz minket. Mária mindig kér is tőlünk valamit, ha hozzá betérünk: hűséges újrakezdéseinket, mindennapi munkánkat.

Az előadás után Horváth Beáta-Mária nővérrel, a Joseph Kentenich atyáról legutóbb megjelent életrajzi könyv, A vulkán peremén című kötet fordítójával beszélgetett a műről Pap Csaba.

A gyerekek számára számos játék és program kínálkozott a nap folyamán.

A kápolnában Gábor Miklós tartott idegenvezetést az érdeklődőknek a kápolna történetéről és üzenetet hordozó berendezési tárgyairól.

A délután folyamán több mint harminc házaspár együtt járta végig a házaspárok útját, a családi élet 15 állomásából álló lelki tanösvényt a Családakadémia képviselőinek vezetésével.

Késő délután kezdődött a szentmise, amelyen Korzenszky Richárd emeritus tihanyi bencés perjel és Csermák Péter schönstatti atya koncelebrált. A szentmisében öt házaspár kötött szeretetszövetséget a Szűzanyával. Ezzel az ünnepi gesztussal a házaspár meghívja otthonába Máriát, hogy nevelje és alakítsa családjukat a mennyei Atya terve szerint.

Richárd atya beszélt arról, hogy csodaként éli meg azt az évről évre növekvő életet, amelyet Óbudaváron megtapasztal. A szentmise után megáldotta a felújított emlékoszlopot, amelyen a közösség elhunyt tagjainak neve és egy-egy rájuk jellemző mondat szerepel.

Az együttlét befejezéseként a szervezők megjutalmazták a süteményverseny győztesét, és a kápolna nevéről szóló gyermekrajz- és logótervpályázatra beküldött művek alkotóit. A logótervpályázaton a zsűri Ozsváriné Ramocsai Imri tervét találta legjobbnak, a közönségszavazást pedig Hodován Péter alkotása nyerte.

Szerző: Török Endrédy Orsolya

Fotó: Joó Enikő; Stagl Ákos

Forrás: Magyar Schönstatt Család

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Forrás: Joó EnikőForrás: Joó EnikőForrás: Joó EnikőForrás: Joó EnikőForrás: Joó EnikőForrás: Stagl Ákos