Karácsonyi mise a rácsok mögött

Kitekintő – 2013. december 24., kedd | 11:08

Amikor csak lehetőségük nyílik rá, és a fegyintézetek meg tudják szervezni, sok francia püspök vállalja, hogy karácsonyi misét tart a börtönökben. Beauvais püspökének szavaival élve: „az életünk soha nem lehet annyira darabokban, hogy az Úr ne tudna megszületni és növekedni benne”.

Robert Le Gall toulouse-i érsek idén is a mureti börtön hosszú időre ítélt fegyenceinek mutatja be első karácsonyi miséjét, december 24-én 17 órakor. Az éjféli misét a toulouse-i katedrálisban tartja, de másnap reggel már újra a rabokkal lesz: előbb a toulouse-i börtön férfi fegyenceinek mond misét, majd külön a női raboknak is. Az érsek szerint ez „erőteljes élmény, nagyon megható, de egyszersmind kicsit fájdalmas is”.

„Az életünk soha nem lehet annyira darabokban, hogy az Úr ne tudna megszületni és növekedni benne” – emlékeztet Jacques Benoit-Gonnin, Beauvais püspöke, aki december 25-én reggel a liancourt-i börtönben mutat be karácsonyi misét. „A rabok azt szokták kérni, hogy hozzam őket kapcsolatba a közösség kinti tagjaival. Ezért mindig azzal kezdem az éjféli misét a katedrálisban, hogy elmondom, mit éltem meg a börtönben” – mondja el Le Gall érsek.

A püspökök karácsonyi látogatása fontos mozzanat a rabok, de még az őrök életében is, még ha nem is mindnyájan katolikusok. Ebben az ünnepi időszakban, amit a rabok gyakran fájdalommal élnek meg, egy pap jelenléte azt üzeni számukra, hogy rájuk is odafigyel valaki. A börtönlelkészségek is sűrűbb ügyeletet biztosítanak ebben az időszakban – írja a La Croix.

Benoit-Gonnin püspök azt próbálja átadni a raboknak, hogy „Isten őértük is leszületett a világra”. „Igyekszem, hogy ne legyek túl kemény, de az igazságról beszéljek – foglalja össze. – Elmondom nekik, hogy csakis ők tudhatják, milyen súlyos bűnt követtek el, és hogy én nem azért vagyok itt, hogy elítéljem őket. Isten mindennek dacára szereti őket, és nem feledkezett meg róluk.”

Ezek az alkalmak a püspökök részére is maradandó élményt nyújtanak. „A mise elején az egyik rab mindig felolvas egy rövid üzenetet, ami mindig nagyon megható és gondos” – meséli Le Gall érsek. Szívesen emlékszik vissza arra is, amikor december 8-án keresztelőt tartott a börtönben, melyet egy egész csoport készített elő. A püspökök karácsonyi látogatása egyben a börtönlelkészség munkájának elismerése is, akik az egész év folyamán jelen vannak a rabok mellett.

„Gyakran próbálom megértetni a hatóságokkal, hogy keresztény szemszögből a rabok látogatása megmutat valamit abból, ahogy Isten az emberre tekint – mondja el Beauvais püspöke. – Persze hasznos lehet a foglyok lelki nyugalmára, és egymással, illetve az őrökkel való kapcsolatuk emberibbé tételére is, de az igazi jelentősége ezen túlmutat.”

Magyar Kurír
(já)