KaritászPONT nyílt Miskolcon – KÉPGALÉRIÁVAL és VIDEÓVAL

Hazai – 2014. november 26., szerda | 15:09

Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg a miskolci KaritászPONTot november 25-én Palánki Ferenc egri segédpüspök, Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója, Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója és Kriza Ákos miskolci polgármester jelenlétében – adta hírül a Karitász.hu

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Király utca 5/a alatt működő helyiséget az önkormányzat ingyen bocsátotta a Katolikus Karitász rendelkezésére öt évre.

Árvai Ferenc atya szerint egy nagy családként működnek, amelyben mindenkit azonos cél vezérel. Hangsúlyozta: sok jószándékú ember él Miskolcon, akik képesek összefogni a bajba jutottak megsegítésére.

Elmondta, hogy a miskolci intézmény egyrészt adománypontként működik majd, fogadnak bútorokat, műszaki cikkeket, ruhaneműt – főleg gyerekruhákat –, tanszereket, könyvet, játékokat, lábbelit, tartós élelmiszert, édességet, melyeket továbbítanak a rászorulóknak. Önkéntes segítők csatlakozását is várják.

Árvai Ferenc megemlítette a DVTK futballklubbal való együttműködést is, melynek keretében második alkalommal árvereznek el mezeket, valamint játékgyűjtést hirdettek a rászoruló gyerekeknek.

A KaritászPONTban segítséget nyújtanak mindazoknak, akik önerőből nem tudják megoldani gondjaikat. A Karitász krízissegélyprogramja során az egyházmegyében 2013-ban 30, 2014-ben 32 millió forint értékben támogattak bajba jutott családokat: rezsitámogatással, élelmiszerrel, gyógyszerrel, tárgybeli adományokkal – mutatott rá az Egri Főegyházmegyei igazgató. – A segélyezés központjában a családok, különösen a nagycsaládok állnak. Közülük is külön figyelmet kapnak azok, ahol súlyosan beteg gyermeket, gyermekeket ápolnak. A gyermekek támogatását a Katolikus Karitász különösen fontosnak tartja, hiszen ők nem tehetnek arról, hogy családjuk okkal, vagy ok nélkül nélkülözni kényszerül.

Árvai Ferenc ezzel kapcsolatban kitért gyermek- és ifjúsági szervezetükre, a Caritas Juniorra, melynek segítségével arra igyekeznek megtanítani a gyerekeket, hogyan őrizzék meg magukban a velük született jót.

Az igazgató emlékeztetett arra is, hogy a Karitász évek óta részt vesz a katasztrófák következményeinek kezelésében. Példaként a 2010-es árvizet említette, ami után 14 borsodi településen 560 otthont állítottak helyre.

Kriza Ákos polgármester úgy fogalmazott, egy város szociális hálója akkor a legjobb, ha minden résztvevő a legoptimálisabban teszi a dolgát. Kiemelte, nincs szó arról, hogy a bérleti díj elengedése kapcsán lemondott volna a város valamiről, a bérleti díj értékénél sokkal többet kap vissza Miskolc a Karitász munkájának köszönhetően.

Az önkormányzat arra törekszik, hogy az egyházi és civil szervezetek minél inkább részt tudjanak venni a város szociális ellátásában. Lépésről lépésre tud a város előre haladni, de ebben szükség van az egyházak tevékenységére, amit nem elég megköszönni, támogatni is kell – hangsúlyozta a polgármester.

A beszédeket követően Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a KaritászPONTot. A főpásztor megköszönte a segítséget és a szolgálatot mindenkinek, aki közreműködött a KaritászPONT létrehozásában, külön kiemelte a városvezetést, amely előremutatóan és pozitívan állt hozzá munkájukhoz.

Az adományokat hétfőtől péntekig, 10 és 18 óra között lehet leadni, míg ügyfélfogadással kedden és csütörtökön 13 és 16, szerdán 10 és 14 óra között várják az érdeklődőket.

Fotó: Minap.hu

Videó: Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria