A katolikus családegyesület levele az Európai Parlamenthez a magzatok védelméért

Nézőpont – 2013. november 19., kedd | 10:52

A Magyar Katolikus Családegyesület Elnöksége levélben fordult az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága magyar képviselőihez. Levelüket változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Képviselő Asszony/Úr!

Az Európai Parlament ez év október 22-én megtárgyalta A Szexuális és Reproduktív Egészség és Jogok című jelentéstervezetet (előterjesztője Edite Estrela portugál szocialista képviselő), majd úgy határozott, hogy átdolgozásra visszaküldi a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának. A Bizottság meglepő gyorsasággal napirendre tűzte, így soron következő, nov. 25-26-i ülésén újra megvitatatja, és jóváhagyásra az Európai Parlament decemberi ülése elé terjesztheti.

A Magyar Katolikus Családegyesület elnöksége október 18-án levelet intézett az Európai Parlament magyar képviselőihez, amelyben felhívta figyelmüket arra, hogy a jelentéstervezet nincs összhangban sem az EU, sem az egyes tagállamok jogrendjével, amikor nem veszi figyelembe a szubszidiaritás alapvető elvét, valamint a lelkiismereti szabadsághoz való alapjogot. Súlyos hiányossága továbbá, hogy nincs tekintettel minden emberi személynek az élethez való alapvető jogára, és kizárná a szülőket gyermekeik szexuális érdeklődésének felügyeletéből. Ellentmondásos, hogy az „abortuszhoz való jogról” beszél, noha semmilyen jogerős európai vagy nemzetközi dokumentum nem deklarálja az „abortuszhoz való jogot”. Ilyen jog nem létezik és nem is létezhet, lévén ellentmondásban minden embernek az élethez való jogával, amelyet viszont az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata és az EU Alapjogi Chartája egyaránt deklarál. Ráadásul az abortusz ügyében az EU nem kompetens, ez a tagországok kizárólagos illetékességi körébe tartozik. A jelentés nem veszi tekintetbe, hogy pl. az ENSZ gyermekjogi egyezménye alapján a gyermek java elsőbbséget élvez minden más érdekkel szemben. A Jelentésnek az a tétele, amely diszkrimináció ellenességre hivatkozva lehetővé tenné a mesterséges megtermékenyítést az egyedülálló nők számára, megfosztaná a gyermeket attól a jogától, hogy szülőit ismerje és azok gondoskodjanak róla és neveljék.

A Magyar Katolikus Családegyesület elnöksége megtárgyalta a helyzetet és a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság magyar tagjaihoz fordul:

-         Követeljék ezért, hogy a Bizottság állítsa össze az eredeti Jelentéshez benyújtott módosítási javaslatok listáját, megjelölve, hogy ezeket hogyan vették figyelembe a jelentéstervezet átdolgozásakor.

-         Ragaszkodjanak ahhoz, hogy az előző plenáris ülésre benyújtott, és annak napirendjén szereplő Alternatív Határozatról (2013/2040(INI)) szavazzanak. Ebben a határozatban kiküszöbölésre kerültek azok a hiányosságok és ellentmondások, amelyek miatt az eredeti Jelentés nem volt elfogadható.

-         Javasolják, hogy a Bizottsági ülésen legyen név-szerinti szavazás.

-         Ha az Alternatív Határozat nem kerül elfogadásra, szavazzanak a
jelentéstervezet elutasítására.

A Magyar Katolikus Családegyesület elnöksége nevében

Bíró László tábori püspök
a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke
a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke

Magyar Kurír