Katolikus templom épült Újrónafőn

Hazai – 2014. január 15., szerda | 9:39

Több évtizedes tervezés után, 2014 januárjában elkészült a katolikus templom Újrónafőn. Körülbelül 260 római katolikus él a faluban, akik eddig a kultúrházban gyűltek össze.

Teljesült az újrónafői katolikus közösség régi vágya: elkészült a több évtizede megálmodott templomuk. Létrehozásának terve a kilencvenes években merült fel, amihez az önkormányzat ajánlott fel telket jelképes áron; 2006-ban rakták le az alapkövet, azonban csak 2013 szeptemberében kezdték el az építkezést.

A közel kilencszáz lakosú község a nyugati határszélen, Mosonmagyaróvártól tíz kilométerre délre fekszik. Nagy lépésnek számít a templom a település életében, mivel a lakosok nagy része református, akik az imaházban gyűltek össze istentiszteletre; a katolikus hívek – nem lévén templomuk – a kultúrházban vehettek részt szentmisén. A Győri Egyházmegye és a hívek adománya teremtett anyagi forrást az építkezéshez. Így sikerült az alig több mint száz négyzetméteres templomot közel 30 millió forintból felépíteniük  – tudósít Gecsei Ádám.

Kardos Miklós, a helyi egyházközösség vezetője elmondta: egy sokkal nagyobb templomot terveztek, ám idővel belátták, hogy ekkora közösségnek egy kisebb épület is elég; és így a fenntartása is alacsonyabb összeget jelent.

December közepén volt a műszaki átadás, így december 24-én, szenteste megtarthatták az első szentmisét, amelyen közel százan vettek részt. Kardos Miklós szerint a hívek kezdeti létszáma biztosan nőni fog a jövőben, mivel amíg nem volt helyi templomuk, vasárnaponként többen jártak Mosonmagyaróvárra  szentmisére.

Újrónafőn vasárnaponként Mészáros Miklós magyaróvári káplán mutat be szentmisét, Bodó Zoltán plébános pedig havonta egyszer. Miklós atya kifejezte: reméli, hogy megmarad a kezdeti lelkesedés, és egyre többen látogatják a templomot hétvégente. Ismertette: képekkel és szobrokkal szeretnék tovább díszíteni az épület belsejét. A templomot március körül szentelik fel. A kőoltár már áll, amint a templom falai is. A katolikus közösségnek régi álma teljesült : felépült a templomuk.

kisalfold.hu/Győri Egyházmegye/Magyar Kurír