Kényes témák: bemutatták a Szent István Társulat új köteteit

Kultúra – 2012. október 30., kedd | 10:23

Október 29-én mutatták be A katolikus hit világa című kötetet, a Családlexikont és a Klerikusok kézikönyvét.

A kötet legfontosabb kérdése az, hogy mi a katolikum. Leo Scheffczyk bíboros a katolikus hit oldaláról mutatja be a katolikus hitet – mondta hétfő délután a PPKE JÁK Szentkirályi utcai dísztermében Szuromi Szabolcs Anzelm, az egyetem rektora a Szent István Társulat könyvbemutatóján a bíboros most megjelent, A katolikus hit világa című kötetéről. Hozzátette: a szerző nem kizárja a belső lelket, hanem arra épít. Emellett a könyv ekkléziológiai szemléletű hittani alapvetés, aminek a rektor, szavai szerint, azért is örül, mert itthon nem nagyon van modern ekkléziológiai szakirodalom.

A Családlexikon tíz évvel azután jelent meg magyarul, hogy kiadta azt a Család Pápai Tanácsa. A cím félrevezető, mert igazából 93 tanulmányt tartalmazó, azokat ábécésorrendbe rendező tanulmánykötettel van dolgunk – vázolta Schanda Balázs, a kar dékánja, aki felhívta a figyelmet arra az óriási fordítási munkára, amit a kötet igényelt, hiszen a többnemzetiségű szerzőgárda miatt több nyelvi változatot kellett egybevetni a magyar fordításhoz.

Schanda leszögezte: a kötet számos – angol nyelvi fordulattal élve – „forró krumplit” tartalmaz, amihez nem hőálló kesztyűvel nyúl, azaz olvashatunk benne az abortuszról, fogamzásgátlásról, szexualitásról és még számos fontos kérdésről, így nemcsak nekünk, katolikusoknak hasznos, hanem „az ellenségeinknek” is, mivel segíti a tisztán látást.

Végül újra Szuromi Szabolcs Anzelm emelkedett szólásra, hogy bemutassa Kuminetz Gézának, a Központi Szeminárium rektorának művét, a kétkötetes Klerikusok kézikönyvét. Mint elmondta: a szerző tárgyalási módja az, hogy minden témához ad egy szentségtani-dogmatikai, egy pasztorális és egy kánonjogi elemzést – és ez utóbbiból indul ki. A kötetet felszentelt klerikus írta klerikusokról, klerikusoknak. Hasonló kötet utoljára a XIX-XX. század fordulóján jelent meg.

Nagy érdeme a műnek, hogy nem szöveggyűjtemény, nem összefoglaló, amelyeknek nagy divatja van kulturális hanyatlások idején, hanem önálló munka – szögezte le a rektor. Hozzátette: a Klerikusok kézikönyve ugyan hivatások ébresztésére is alkalmas lehet, de nem erre szánták. Az első kötet elméletibb, a második gyakorlatibb, egyfajta papi illemtan. Szuromi Szabolcs Anzelm kiemelte a papságra szántak kiválasztásának fontosságát, aminek a hetvenes évek közepén volt egy krízise. Mint mondta: a papi élet három alappillére a cölibátus, a zsolozsma és az eucharisztikus élet.

Kapcsolódó cikk:
Teológiai alapmű jelent meg a hit évének kezdetére

SzG/Magyar Kurír