Keresztény és zsidó felekezeti vezetők együtt nyitották meg az egyházi évet Debrecenben

Hazai – 2016. november 29., kedd | 14:45

November 27-én keresztény-zsidó felekezetközi ünnepség keretében nyitották meg az egyházi évet Debrecenben.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepségen részt vett Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a Hajdúdorogi Metropólia vezetője, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze, valamint Réz-Nagy Zoltán evangélikus lelkész, Dobos Péter, a Magyarországi Baptista Egyház gyülekezetvezetője, Sipos Barnabás, a debreceni magyar ortodox Szentháromság-templom papja és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének alelnöke. Az eseményen jelen volt Papp László, Debrecen polgármestere is.

Az ünnepség a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának adventi istentiszteletével kezdődött a Nagytemplomban, majd az énekes hagyományőrzők a régi városházától elindultak, hogy megidézzék a főtéren a pásztorok karácsonyvárását. A menetet a Debreceni Helyőrségi Zenekar kísérte. Az ünnepi térjátékon az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya, a Debreceni Népi Együttes, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház kórusa, valamint Radics Gigi énekes előadását láthatta, hallhatta a közönség.

Papp László polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy Debrecenben, a „magyarság lelki fővárosában” az emberek együtt örülnek, élik meg az adventet és készülnek a karácsonyra. Mint mondta, a város lélekben és hitben is erős. A legfontosabb feladatunk pedig az, hogy szeretettel vezessük gyermekeinket Jézus születésének ünnepéhez – hangsúlyozta a városvezető.

Ezt követően az egyházi vezetők a Nagytemplomban tartottak elmélkedést. Kocsis Fülöp beszédében feltette a kérdést: a napkeleti bölcsek hogyan vették észre a piciny csillagot, és honnan tudták, hogy elvezeti őket a Messiáshoz? Az érsek-metropolita rámutatott: a napkeleti bölcsek bármikor készek voltak az indulásra: „Ez a fény mindenkit elvezet Isten fiához – nekünk is meg kell keresnünk Jézust, aki itt születik meg. Karácsony arra hív, hogy kinyissuk a szemünket és a szívünket, és akkor nem lesz kérdés, melyik az igazi fény, merre menjek, melyik az én utam. Keressük ezt a csillagot, a fentről kapott fényt, és vezessünk másokat is a betlehemi gyermek jászlához.”

Palánki Ferenc megyéspüspök egy édesapa történetét idézte fel, aki vizsgálat után a sorsdöntő szövettani eredményt várta, és a félelem poklában más szemmel nézte a körülötte lévő világot. Majd megkapta az eredményt, minden rendben van. Ekkor hirtelen kitágult előtte a világ, de nem értette, miért olyan csöndes, miért nem ujjongnak az emberek, amikor olyan szép az élet. Azon töprengett: „Mi választja el az életet a haláltól? Huszonnégy óra? Vagy egyetlen pillanat? Mi a halál? Elszakadás, aggodalom, félelem?”

Ezután Palánki Ferenc a születés ünnepére való készületre irányította a figyelmet, Jézus második eljövetelére is emlékeztetve. A főpásztor kiemelte, amikor az egyház minden évben megünnepli advent liturgiáját, jelenvalóvá teszi a Messiás iránti vágyakozást, várakozást. Az egyház tanítása nem nyüszítő félelemről, a halálról, hanem égő vágyról, a nagy élni akarásról, az örök élet utáni vágyról szól.

A megyéspüspök szerint az advent kettős készületet jelent: egyrészt Jézus születésére kell várakoznunk, másrészt készítenünk kell a szívünket az Istennel való találkozásra. Nem érthetjük meg az advent valódi értelmét, ha a kettős készületnek csak az egyik felével foglalkozunk. A próféta így szól: „Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit!” (Mt 3,3). Mert eljön az idő, a mindent eldöntő pillanat, amikor, mint a történetben az édesapának, a legfőbb orvos elé kell állnunk, hogy azt mondhassa: „Semmi gond, minden rendben van” – zárta beszédét Palánki Ferenc püspök.

Fekete Károly református püspök Vasadi Pétert idézte, aki szerint a Mennyei Atya bölcsőt faragtat, nem emlékművet, pásztorokat mozgósít, és nem hadsereget, szelíd tudósokat indít útnak, és nem agresszív sajtóirodákat.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria