Kétszemélyes kápolnává alakítják az egyik Mikes-tölgyfát Zágonban

Kultúra – 2018. július 18., szerda | 15:00

Kápolnává alakítják az egyik zágoni tölgyfa kiszáradt törzsét; a fát a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültette a család birtokán – adta hírül a MTI a Krónika erdélyi napilapra hivatkozva.

Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van. Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott megbízást a munkára a székelyföldi Zágon polgármesterétől. A művész szeptemberre tervezi a munka átadását.

Mónus Béla a Krónikának elmesélte, Kiss József polgármester eredetileg arra kérte, hogy faragjon szobrot a 330 évesre becsült kiszáradt tölgyből, de feltételezte, hogy a törzs belsejében üreg alakult ki. Ezért azt javasolta, hogy a helyén próbálják meg konzerválni az óriástölgyet, és alakítsanak ki kápolnát benne. A kéményszerű belső akkor vált láthatóvá, amikor ajtót vágott a törzsre. A kialakult üreget 15–20 centiméter vastag fal veszi körül.

Az alkotó elmondta, a tölgy aljába mély gödröt ástak és betont öntöttek bele, amely a gyökerek alá is bejutott. A törzset vasakkal rögzítették, amelyek akkor sem engedik kidőlni a fát, ha a gyökerek elkorhadnának. A felső részt gomba- és penészölő szerrel, felületvédő festékkel is kezelik.

Varázslatos érzés bejutni egy több évszázados történelmi fa belsejébe, különleges a tér, a kisugárzás. Olyan meghitt hely kialakítására törekszem, ahova két ember beférhet – tette hozzá Mónus Béla. – Azokra gondolok, akiknek közös a múltjuk, vagy voltak egymással gondjaik, esetleg a jövőjüket tervezik együtt, például ifjú jegyesek az igen kimondása előtt... Olyan teret szeretnék kialakítani a kiszáradt Mikes-tölgy belsejében, amely a béke és a hűség gondolatát sugallja.

Forrás: MTI

Fotó: 3szek.ro/Bokor Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria