Kezdetét vette az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a Fülöp-szigeteki Cebuban

2016. január 25. hétfő 13:37

2016. január 24-én helyi idő szerint délután 4 órakor megkezdődött a Fülöp-szigeteki Cebu városában az 51. Eucharisztikus Világkongresszus. A nyitó szentmisét Charles Maung Bo bíboros, pápai legátus mutatta be, kétszáz püspök és számos pap koncelebrált. Török Csaba teológus helyszíni tudósítása.


A nyitó szentmisére a Plaza Indipendencián került sor – a tér a spanyol korona hatalmát jelképező San Pedro-erőd előtt terül el. A háromszög alakú építmény erős falai, ágyúi egyrészt a tenger felől védték a kikötőt, másrészt a spanyol uralom alatt tartották a várost. A Fülöp-szigetek végül 1898-ban nyerte el a függetlenségét, s az erődöt a forradalom emlékhelyévé alakították át. Amikor a függetlenségi háború centenáriumán I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné felkeresték a távol-keleti államot, ide is ellátogattak, és lerótták tiszteletüket a hősök előtt.

A fiatal állam nem élvezett valódi függetlenséget: az USA fennhatósága alá került. A Magellán keresztje körüli főtér s az itt álló városháza a maga angol feliratával (Public service is public trust) ezt a kort idézi. A Fülöp-szigetek végül csak a japán hódítás, a II. világháború borzalmai után nyerte el függetlenséget, bár igazi demokrácia csak jóval később, a Marcos-rezsim bukása után alakult ki.


Az Eucharisztikus Világkongresszus nyitó szentmiséjére a másnapi lapok tanúsága szerint 300-350 ezer ember gyűlt össze. Ilyen sokan nem fértek el a Plaza Indipendencián (ahol csak a 72 országból érkezett 12 ezer regisztrált résztvevőnek, valamint a helyi szervezőknek, a házigazdáknak biztosítottak helyet a kijelölt szektorokban), a tömeg java része a környező utcákban, illetve a székesegyház előtti téren követte óriáskivetítők segítségével a liturgiát.

A szertartás előtt népviseletbe öltözött fiatalok mutatták be zenével, tánccal Cebu történelmét, hagyományait és vallásosságát. Ezt követően körmenetre került sor a Kisded Jézus (Santo Niño) képmásával.


A mise énekeit, ordináriumát Manoling Francisco jezsuita szerezte, részben helyi nyelvjárásban, részben a Fülöp-szigeteken közös kommunikációra használt angol nyelven. Meg kell jegyeznünk, hogy a filippínók kifinomult zenei érzékkel rendelkeznek, jó énekesek és táncosok, szívükből szinte spontán módon születnek a dallamok. Szertartásaik, imáik elképesztő zenei gazdagságról tanúskodnak.

A szentmise nyitóéneke és a liturgikus köszöntés után felolvasták a pápai legátus kinevezési dokumentumát, majd Cebu érseke, Jose Palma köszöntötte Charles Maung Bo bíboros legátust. Az évközi harmadik vasárnap imái és szentírási szakaszai hangzottak el, zömmel angolul. Emellett főként a spanyol és a tagalog jutott szóhoz, valamint az egyetemes könyörgésekben még azok a nyelvek, amelyek területéről a legtöbb küldött érkezett: a kínai, a francia és a portugál.


A mianmari pápai küldött szentbeszédében így fogalmazott: „Az Eucharisztia harmadik világháborúra hív a szegénység és a kegyetlenség ellen… egy olyan világ ellen, amelyben mind több fegyvert gyártanak, miközben félmilliárd embernek nincs mit ennie.” Bo bíboros hozzátette: a Fülöp-szigetek a világ „katasztrófa-fővárosa”: a szigetországot megannyi csapás, tájfun, földrengés sújtja szüntelenül. Népe mégis hisz, mégis töretlenül kitart a reményben, ezzel példát ad mindannyiunknak.

A szentmise végén, az ünnepélyes áldás és elbocsátás után a kongresszus himnusza hangzott fel, amelyet már az elmúlt napokban is számtalanszor lehetett hallani városszerte: „Krisztus bennünk dicsőségünk reménye”. A zenét Jay-arr F. Librando szerezte, s ez alkalommal a helyi fiatalok előadásában hangzott el, akik a papnövendékekkel együtt látták el a mise zenei szolgálatát.

A szabadtéri liturgiát nagyszabású tűzijáték követte, amely egyszerre köszöntötte az eucharisztikus Krisztust s mindazokat, akik elzarándokoltak Cebuba, hogy vele találkozzanak, róla elmélkedjenek egy egész héten át.


Fotó: IEC2016 Facebook-oldala

Török Csaba/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-biboros-londoni-westminster-katedralisban-mutatott-be-unnepi-szentmiset
Erdő Péter bíboros a londoni Westminster-katedrálisban mutatott be ünnepi szentmisét

Erdő Péter bíboros május 23-án szentmisét mutatott be a Westminster-katedrálisban, az angol-walesi katolikus egyház londoni főtemplomában. Az ünnepi szentmisét Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéjének érkezési ceremóniája és vesperás előzte meg.

2016. május 23. hétfő
puspoki-konferencia-tamogatja-kozel-keleti-menekult-gyermekek-oktatasat
A püspöki konferencia támogatja a közel-keleti menekült gyermekek oktatását

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere május 23-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az MKPK által összegyűjtött nyolcvanötmillió forintos adományt a magyar kormány százhúszmillió forinttal egészíti ki.

2016. május 23. hétfő
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle