Kézzel másolt Újszövetség készül Szegeden

Kultúra – 2015. január 23., péntek | 11:50

Jeles szegedi személyiségek közreműködésével folytatódott az Újszövetség könyveinek kézírásos másolása január 22-én a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában. A Szent Gellért Plébánia kezdeményezésére készülő könyvritkaságot zarándokok viszik el ősszel Ferenc pápának – számolt be Benyik György plébános.


A kezdeményezést tavaly szeptemberben hirdette meg a szegedi Tátra téri Szent Gellért-templom felszentelésének 2015-ös, negyvenedik évfordulója alkalmából Benyik György plébános, aki teológusként és a szegedi biblikus konferencia szervezőjeként is ismert. A program célja, hogy Szentírás vasárnapján – amely nagyon közel esik a templom felszentelésének évfordulójához, szeptember 21-éhez – zarándoklat keretében kézzel másolt szegedi bibliát vigyenek Ferenc pápának.


A másolás folyamata jelenleg Márk evangéliumánál tart, eddig háromszázan kapcsolódtak be a közös munkába. Benyik György elmondása szerint mintegy ezerkétszáz embernek kell részt vennie a másolásban ahhoz, hogy pünkösdre elkészülhessen a kézírásos Újszövetség.


Január 22-én, csütörtökön, 14.30-tól ünnepélyes keretek között folytatódott a bibliamásolás a szegedi Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában. Az eseményen részt vettek: Balogh Elemér tanszékvezető egyetemi tanár; Barna Gábor néprajzkutató, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezetője; Biernacki Karol, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója; Lukács János rendőr dandártábornok, Csongrád megyei rendőrfőkapitány; Néveri Bence, a Virtuózok zenei tehetségkutató verseny középdöntőse; Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója, kajakozó világbajnok; Szatmári Zoltán egyetemi docens, a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság ügyvezető elnöke; Szőnyi Etelka, a JATE Press főszerkesztője és Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke.

Az ünnepségen furulyán közreműködött Néveri Bence, aki Johann Sebastian Bach C-moll partitájának első tételét adta elő. A könyvtári rendezvény egyben a magyar kultúra napjához is kapcsolódott.

Biernacki Karol, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója elmondása szerint azért vállalta a feladatot, „mert ma a társadalom a közösség és maga az egyén értékrendje láthatóan és érezhetően válságba került, ezért vissza kell térni ahhoz a forráshoz, amelyen a keresztény világ értékrendje nyugszik: a Bibliához. Itt minden kérdésre találunk választ.”

Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója, kajakozó világbajnok értékrendjében a sport az egyetemes kultúra szerves része. Úgy véli, az értékek megőrzése és továbbörökítése közös feladatunk. A Biblia legfontosabb üzenete számára a szeretetben való hit, útmutatása pedig a „ne ítélj, hogy ne ítéltessél” krisztusi tanítása.

A másolásba az ismert személyiségek mellett mások is bekapcsolódnak. Az ökumenikus imahét apropóján a baptisták az egészek Jelenések könyvét másolják le, de tollat ragadnak a piarista diákok is, sőt a szegedi börtön rabjainak is módjuk nyílik csatlakozni a kezdeményezéshez. A másoláshoz rajtuk kívül is bárki csatlakozhat: a jelentkezők egy A/4-es oldalra róják az Újszövetség sorait, a lap alján pedig aláírásukkal teszik személyessé a másolatot. A szervezők várják az önkéntes bibliamásolók jelentkezését a 62/635-394-es telefonszámon, valamint a hangos@sk-szeged.hu e-mail címen.

Benyik György elmondta, hogy az elkészült kéziratot szeptember 20-án mutatják be a Szent Gellért templom felszentelésének jubileumán, majd egy szegedi zarándoklat keretében elviszik Rómába, ahol átadják Ferenc pápának. A plébános arról is tájékoztatott, hogy a készülő kötet illusztrálására pályázatot hirdetnek, művészeti középiskolások diákjainak rajzai fogják majd ékesíteni a kézírásos Szentírást.

Fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria