Ki öltözteti a Szűzanyát?

Hazai – 2013. október 14., hétfő | 14:51

A Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhely ékessége, a kegyszobor október 14-én este a budapesti Szent István–bazilikába költözik. Ebből az alkalomból szép, új ruhát készített a „Szűzanya szabója”, Varga Ottóné Magdika, aki Ipolytarnócon él. Specialitása az esküvői ruhák szabása, varrása.

Magdika ízes palóc beszédű, temperamentumos, vidám hölgy. Közel másfél évtizede ő a szentkúti kegyszobor öltöztetője, ruháinak tervezője és kivitelezője. Kislánykora óta jár Szentkútra, először szüleivel, nagyszüleivel, később pedig a férjével zarándokolt a kegyhelyre. Tizenhat évesen megfogadta, ha megtanul varrni, készít a Szűzanyának egy ruhát, mert bántotta, hogy mindig ugyanabban látja. A fogadalomról azonban megfeledkezett, és csak édesapja halála után, 2000-ben jutott eszébe az ígéret, és ekkor felajánlását a szentkúti ferencesek örömmel fogadták.

Már tucatnyi ruhája van a Szűzanyának, melyeket mind ő készített. Úgy érzi, a Szűzanya szolgálata megváltoztatta az életét. Amikor az első ruha elkészült, elolvasta Szent Ferenc életrajzát, ami annyira magával ragadta, hogy jelentkezett a ferences világi rendbe. „Szent Ferenc levette a ruháját, és visszaadta az apjának. Új ruhát öltött magára, és új életet kezdett. Nekem ez a lényeg. Megszabadulni mindentől. Ez azonban nagyon nehéz, csak szeretnék megszabadulni minden fölösleges dologtól úgy, mint Szent Ferenc” – meséli élményét.

Hogyan születnek a ruhák? „Amikor az elsőt készítettem, még a szobor közelébe sem mehettem. Mintának odaadták a szobor egyik régi viseletét. Régi könyveket, szentkúti képeket tanulmányoztam, hogy milyen is legyen a ruha. Aztán mintha valaki vezette volna a kezemet, kialakult valami új. Nagyon jól sikerült az első, bár kicsit hosszú lett. Tettünk a szobor alá egy márványlapot, akkor megemelkedett a Szűzanya, és tökéletesen állt a ruha.”

Évente hat–hét alkalommal szokta átöltöztetni a kegyszobrot. Böjti időszakban nincsen rajta varrott ruha, ilyenkor látszik a szobor egyszerű, festett, kék viselete. Úgy is nagyon szép. Változik a ruha húsvétra, pünkösdre, Nagyboldogasszonyra, Magyarok Nagyasszonya ünnepére, olykor Szent Annára, Kisboldogasszonyra és most, mikor Budapest hívő népe hódolhat előtte.

Milyen érzés a Szűzanya szabójának lenni? „Nagyon jó érzés, amikor sokan odamennek a Szűzanyához, és előtte imádkoznak. Ilyenkor kérem: drága Szűzanyám, ha csak lehet, teljesítsd mindenkinek a kérését” – mondta Magdika, a szűzanya ferences lelkületű szabója.

Szerdahelyi Csongor/Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír