Kilenc ürügy, amivel halogatjuk a szakítást

Nézőpont – 2011. július 22., péntek | 15:42

Íme a leggyakoribb ürügyek, amelyekkel igazolni próbáljuk, miért nem lépünk ki egy rossz kapcsolatból – és néhány, a hit fényében megfontolandó szempont:

„Inkább megelégszem vele, mintsem egyedül maradjak”
Miért baj az, ha egyedülálló vagy? Hiszen nem vagy egyedül (Zsid 13,5)! A keresztény ember hiánytalan, teljes egész Krisztusban (Kol 4,12). Ha beletörődsz egy rossz kapcsolatba pusztán azért, hogy egy meleg testet tudhass magad mellett, elveszíted az Isten által felkínált, leírhatatlanul bensőséges kapcsolatot; az Úr tapintatosan félreáll, mivel úgy döntöttél, hogy kevesebbel is megelégszel (Zsolt 25,16). Mindenekelőtt az Úrban keresd a teljességet (Péld 8,17), és vesd el ezt az ürügyet, nehogy elszalaszd az „igazit”, akit Isten házastársadul szánt (Zsolt 139,16)! Adj esélyt az Úrnak, mert ő gondot visel rád, és sokkal többre képes, mint amit valaha kérhetnél vagy elképzelhetnél (Ef 3,20).
„Nem távozom el tőled s nem hagylak magadra” mondja az Úr (Zsid 13,5)

„Nekem jó ez így”
Félsz a változástól? Talán elsősorban az előnyei miatt húzod a kapcsolatot (pénz, társaság, presztízs, testi gyengédség, szórakozás, megszokott kerékvágás)? Valljuk be: mindannyian kerestünk már vigaszt a vásárlástól az evésig sok mindenben. Ám az anyagi javak – az előnyökkel járó kapcsolatokat is beleértve – sohasem elégítenek ki igazán. Mindez az ellenség olcsó áruja; ráadásul miközben kínálja, rávesz, hogy a boldogság látszatát öltsük magunkra (Jn 10,10; 1Pét 5,8). A hit által lépj ki abból, amit ismersz, hogy megtapasztald Isten igazi, lenyűgöző, felfoghatatlan békéjét és örömét (Iz 55,12), amelyet azoknak kínál, akik úgy döntenek, egyedül benne bíznak, aki minden szükségüket kielégíti (Péld 3,5).
„Kétszeres gonoszságot követett el népem: elhagytak, engem, az élő vizek forrását, azért, hogy ciszternákat ássanak maguknak, ciszternákat, amelyek megrepedeznek, így nem tarthatják meg a vizet." (Jer 2,13)

„De hát szeretem!”
„Szeretem!” Ó, hányszor halljuk ezt a szót! Sok mindent és sok mindenkit szeretünk. A szeretetnek azonban vannak fokozatai. Nem ugyanaz kedvelni valakit vagy ragaszkodni hozzá, mint szívvel-lélekkel, teljes odaadással szeretni azt az embert, akiről TUDOD, hogy egymásnak vagytok szánva, jóban-rosszban. Lépj ki a csónakból („szeretem”), s a vízen járva türelmesen közelíts Istenhez, míg el nem küldi számodra az egyetlent, az igazit! Ne szalaszd el ezt az ajándékot! Ehhez hitre van szükség (Zsid 11,6).
„Péter így szólt: 'Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy odamenjek hozzád a vízen!' 'Gyere!' – felelte. Péter kilépett a bárkából és elindult Jézus felé a vízen. Az erős szél láttára azonban megijedt, és amikor merülni kezdett, felkiáltott: 'Uram ments meg!' Jézus kinyújtotta a kezét és megfogta. "Te kishitű vonta kérdőre , miért kételkedtél?'”  (Mt 14,2831)

„Testi kapcsolat is van köztünk”
Az emberi gyengeség miatt sok kapcsolat elbukik ebben a kísértésben. A házasságon kívüli testi kapcsolat bűn, amely szörnyű következményekkel jár az élet minden területén, s végül halált hoz (Jak 1,15). Ugyanakkor ez a bűnös kötelék nem ok arra, hogy megmaradj egy rossz kapcsolatban. Kérd Istent, hogy ezt az ürügyet a bűnnel együtt taszítsa az óceán mélyére (Iz 43,25), és ajándékozzon meg teljes megbocsátásával! Az Úr sokakat kisegített már a bűn mélységéből, és elvezetett ahhoz, akit igazán nekik szánt.   
„Kerüljétek az erkölcstelenséget! Minden bűn, amelyet az ember elkövet, a testén kívül van, de a kicsapongó a tulajdon teste ellen vét.” (1Kor 6,18)

„Addig várok, amíg fel nem tűnik a színen a 'nagy Ő'”
Legyünk őszinték! Ha felbukkan a „nagy Ő", nem fogja vonzónak találni jelen állapotodat. Az, hogy megelégszel a mostani kapcsolattal: éretlen, bizonytalan, szeretetéhes személyiségre enged következtetni. Ez figyelmeztető jel, sőt akár stoptábla is lehet annak a magabiztos, krisztusi fiatalnak, aki után szíved mélyén vágyakozol. Ne hagyd, hogy a „nagy Ő” hátat fordítson és elmenjen! Ne rakd tele a tarisznyádat értéktelen holmival, miközben az Úr igazi kincset tartogat számodra a következő kanyar után!
„Ne húzzatok egy igát a hitetlenekkel! Mi köze az igazságnak a sötétséghez?” (2Kor 6,14)

„Már az eljegyzés is megvolt”
Beleegyeztél, hogy összekötöd vele az életedet, s most tele vagy kétségekkel? Ha kétségek gyötörnek, ne tedd! Élj a lehetőséggel, a szabadsággal, használd ki az időt, hogy átgondold a dolgot – másként egy életen át bánhatod ezt a döntést. „De már tervezzük az esküvőt, már készülök a nászútra” – mondod. Fordítsd el tekintetedet e világ dolgairól, és kérd Istent, hogy nyissa meg lelki szemeidet (Iz 44,18)! A kétségeskedés – a békesség ellentéte – talán a Szentlélek figyelmeztetése. Légy türelemmel (Gal 5,22)! Várakozz az Úrra (Zsid 6,15)! Útelágazáshoz értél: választhatsz Isten akarata és a magadé között. A tiszta hit lépései óriási kincshez vezetnek (Zsid 11,1).
„Szíved minden bizalmát Istenbe vesd, saját értelmedre ne igen hagyatkozz. Minden utadon próbáld fölismerni, akkor egyenessé teszi ösvényedet.” (Péld 3,56)

„Nem akarok fájdalmat okozni neki”
A szíved már eltávolodott, de te még mindig ott időzöl, mert nem szeretnéd elszomorítani? Talán azért éreznéd kellemetlenek a szakítást, mert annyi időt és pénzt pazarolt rád. De hiszen ez nem befektetési ügylet! Netán próbáltál kihátrálni, de ő ügyesen lebeszélt? De hiszen nem vagy bábu; ne engedd, hogy ő irányítson! Inkább Istent tiszteld, mint a partneredet (Jn 5,30). Feláldoznád az életedet a párod kedvéért? Légy nyugodt: Istennek az ő életével is van terve (Jer 29,11). Merd kimondani, hogy ez az ürügy valójában bűntudat és manipuláció – és merd kimondani, hogy vége!
„Nem az embereknek igyekszünk tetszeni, hanem az Istennek, aki szívünket megítéli.” (1Tessz 2,4)

„Beérem vele; elég jó ő nekem”
Talán arra gondolsz, nem is érdemelnél nála jobbat. Vagy úgy véled, ha már a csillagokig nem juthatsz el, inkább a holdat sem veszed célba. Dobd el a mérőlécedet, és vedd Isten igéjét, mely szerint az, ami számunkra „elég jó”, Isten szemében csupán szennyes ruha (Iz 64,5). Mennyei Atyánk áldásával akar elhalmozni, nem azért, mert megérdemled, hanem mert annyira szeret. Tedd lehetővé a teremtő Isten számára (Ter 1,14), hogy lehozza számodra a „holdat”, vagyis az igazi társadat!
„Isten feltámasztott minket, és Krisztus Jézusban a mennyeiek közé helyezett minket, hogy az eljövendő korokban Jézus Krisztusban kinyilvánítsa kegyelmének túláradó bőségét, hozzánk való jóságából. Kegyelemből részesültetek a megváltásban, a hit által, ez tehát nem a magatok érdeme, hanem Isten ajándéka.” (Ef 2,68)

„Majdcsak megváltozik”
Sokan úgy gondolják, egyetlen csókjuktól királylánnyá vagy királyfivá változik a béka vagy a kígyó. Csakhogy ez nem így működik: nem tudod megváltoztatni! Ő így érzi jól magát. Az ember legyen olyan, amilyennek Isten szánta, a megváltoztatást pedig bízza Istenre (Fil 2,13). Inkább menekülj a rossz párkapcsolatból, mint a mérges kígyótól!
„Az Úrban leld örömed, s ő betölti szíved vágyait.”  (Zsolt 37,4)

Forrás: cbn.com

Magyar Kurír

(mk)