KIM: a közcélú egyházi intézményekben dolgozóknak sem lesz kisebb a fizetésük

Hazai – 2012. február 9., csütörtök | 16:13

A közcélú egyházi intézményekben dolgozóknak sem lesz kisebb a fizetésük a közszférában és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeiben dolgozók kompenzációjának részletszabályairól szóló kormányrendelet értelmében - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

 

Mint írták, ez a jogszabály biztosítja, hogy az idén a nettó rendszeres kereset ne csökkenjen akkor sem, ha a tavalyi és idei adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék a munkavállalókat.

A közleményben az olvasható: annak érdekében, hogy a kompenzációt egész évre biztosítani lehessen, a munkavállalóknak legkésőbb március 15-ig nyilatkozniuk kell a munkáltatójuknak; ha a jogviszony év közben keletkezett, a jogviszony keletkezésével egyidejűleg lehet a munkavállalónak benyújtani a nyilatkozatot. A munkáltató a kompenzációs igényt csak az átvétel után tudja megküldeni az illetékes illetményszámfejtő helynek.

A nyilatkozat folyamatosan benyújtható, de akinek február 15. után érkezik be a kérelme, annak a februári bérében még nem jelenik meg a kompenzáció összege - tették hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért kéri, hogy az érintettek minél hamarabb nyilatkozzanak munkáltatóiknak. Ha egyebek mellett szabadság vagy betegség miatt a februári bérek számfejtése előtt a munkavállaló nem tud nyilatkozni, a kompenzáció ebben az esetben sem veszik el, március 15-ig benyújtott nyilatkozata esetén visszamenőlegesen megkapja.

MTI/Magyar Kurír