Kiválasztották az idei piarista borokat

Hazai – 2010. augusztus 9., hétfő | 17:57

A Piarista Rend Magyar Tartománya által meghirdetett borválogatás díjazottjai pénteken, augusztus 6-án vehették át a boraikat kitüntető oklevelet. A győztes borokat a rend az év Piarista boraként hozza forgalomba. A régi piarista borászati hagyományokat felélesztő pályázaton idén a száraz vörös borok versenyeztek. A Radó Pince Cabernet cuvée-je és a Pócz Pincészet Portugiesere nyerte el a Piarista bor címet.

A rend második magyarországi iskolája is úgy jött létre 1685-ban, hogy Szelepcsényi György esztergomi érsek szőlőket hagyott a kegyesrendiekre a Kiskárpátok alján, a Pozsony megyei Szentgyörgyön. Később is sok piarista rendház megélhetéséhez hozzájárultak a kisebb-nagyobb szőlők és pincék. Több nagyobb birtok is volt a rend tulajdonában, melyekből hazai és nemzetközi versenyeken díjnyertes borok kerültek piacra. Ilyenek voltak a Balaton-felvidéken Dörgicsén, valamint Tokaj közelében Mádon és Sátoraljaújhelyen. A második világháború után a kommunista diktatúra által elvett birtokok szőlőterméséből származó bor hiánya társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékek elvesztését is jelentette.

A rendszerváltás után 2008-ban indult el a munka, hogy a rend újjáélessze a régi hagyományokat. Egy évvel később, az első alkalommal kiírt borválogatásra, nem lévén saját szőlőterülete a rendnek, olyan borászatokat hívtak meg, amelyek a balatoni és a tokaji régiókban, hagyományos piarista szőlőtermő földek közelében fekszenek. A szakértőkből és a rend képviselőiből álló zsűrinek az volt a feladata, hogy a beérkezett pályázatok közül kiválassza azt a bort, mely az év Piarista bora címre érdemes és méltó. Ettől kezdve a kitűnő minőségű győztes borok Piarista borként kerültek palackozásra, címkézésre és forgalomba. Idén már országos volt a vetélkedés. A minden évben megrendezendő borválogatás egyik célja, hogy a feltörekvő, komoly szakmai munkát végző magyar gazdák borait megismertesse a borkedvelő közönséggel. A másik cél pedig az, hogy a rend borászati hagyományainak társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékei újjászülessenek, és közösségek épüljenek belőlük, nemcsak a piarista családon belül, hanem minden borszerető ember között -írja a piarista rend közleménye.

A versenyre negyven bor érkezett idén, a második alkalommal kiírt piarista borválogatásra. A szakértőkből és a piarista rend képviselőiből álló öttagú szakértői zsűri tagjai Guba András, a piarista rend pedagógiai igazgatója; Freund Tamás agykutató; Kállay Miklós professzor, a Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetője, a zsűri elnöke; Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke és Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség elnöke volt.

Az április 29-én megrendezett zsűrizésen húsz pontos rendszerben, íz, zamat, szín és illat alapján pontozták és rangsorolták a borokat. A kóstolás vakon történt, a zsűri tagjai csak a döntésük után ismerhették meg a borokat készítő borászatok neveit. A szakmai zsűri által kiválasztott bor az év Piarista boraként kerül forgalomba, a termelő nevének és címének feltűntetésével.

Idén is két kategóriában hirdettek győztest, az első kategóriában az I. helyezett a Radó Pince 2007-es Szekszárdi Cabernet cuvée-je volt, a II. kategóriában pedig a Pócz Pincészet 2008-as Kokashegyi Portugieser válogatása nyert.

Magyar Kurír