Kondor Lajos emlékét 2015 márciusától szobor őrzi Fatimában

2014. november 27. csütörtök, 09:05

A szobrot a lisszaboni Portugál–Magyar Együttműködési Egyesület állítja a magyar nagykövetség támogatásával. Kondor Lajos verbita szerzetes sokat tett a fatimai üzenet terjesztéséért, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a fatimai magyar kálvária létrehozásában.


A Portugál–Magyar Együttműködési Egyesület szervezésében és a lisszaboni magyar nagykövetség támogatásával november 15-én jótékonysági estre került sor a portugál fővárosban – tájékoztat a lisszaboni magyar nagykövetség. A gulyáspartit azzal a céllal szervezték, hogy adományokat gyűjtsenek Kondor Lajos verbita szerzetes pap 2015. március 7-én Fatimában felállítandó szobrához. A bronzszobor – mely Joăo Sousa Araújo alkotása – elkészült és a felállításához szükséges valamennyi engedély is rendelkezésre áll.

Miguel de Pape, az egyesület elnöke üdvözlő szavaiban kitért arra, hogy a pár hónapja létrehozott egyesület első jelentős rendezvényét tudatosan Kondor Lajos emlékének szentelte. Ismert, hogy a 2009-ben elhunyt Kondor Lajos szerzetes évtizedeken keresztül sokat tett a fatimai üzenet terjesztéséért és elévülhetetlen érdemei vannak a fatimai magyar kálvária létrehozásában, amelynek anyagi alapját az 1956-os menekültek adományai teremtették meg.

Miguel de Pape – akinek az édesapja szintén emigránsként érkezett Portugáliába – elmondta azt is, hogy minden magyart, azokat is, akik akár csak egy pár hónapja élnek a portugál fővárosban, a soraikba várnak. Az egyesület célja, hogy a magyar kultúra ápolásából, megismertetéséből kivegye a részét.

Breuer Klára nagykövet az esten elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: nagyon örül annak, hogy a szervezet soraiba várja a Portugáliába érkezett magyarok különböző generációit, emellett láthatólag számos olyan portugál is elfogadta a meghívást, akinek magyar barátai vannak, szereti a magyar kultúrát, szívesen ismerkedik Magyarország értékeivel. Kondor Lajos személye és munkássága nemzetek felett köt össze mindenkit. A magyar kálvária olyan különleges magyar érték, amelynél maradandóbb emléket nem lehetne állítani az 1956-os forradalom és szabadságharcnak Portugáliában.

Breuer Klára további támogatásáról biztosította a szoborállítás tervét, és reményét fejezte ki, hogy a Portugál–Magyar Együttműködési Egyesülettel közösen még számos rendezvényt hívhatnak életre.

A beszédek után a Lisszabonban élő Csigó Gyöngyvér fuvolista, Balázs István hegedűművész és fia adtak rövid komolyzenei koncertet. Az est Marta Magalhăes da Silva, António Lima Grilo és Joăo António Figueiredo fado-előadásával zárult.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Szeretetláng.blog.ho; Agencia.ecclesia.pt

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: művészet
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

2019. február 16. szombat
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

2019. február 16. szombat
Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Útravaló – 2019. február 17., évközi 6. vasárnap

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 17.

Mai evangélium – 2019. február 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 6,17.20–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle