Konferenciát rendeztek Székesfehérváron Szent Gellért napján – KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2014. szeptember 25., csütörtök | 11:59

Szent Gellértnek, a magyarországi katolikus iskolák patrónusának ünnepnapján konferenciát tartottak, valamint elismeréseket adtak át Székesfehérváron az egyházmegye fenntartásában és területén működő oktatási intézmények pedagógusainak – tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye honlapja.

A találkozót megnyitó szentmisében Spányi Antal megyéspüspök Szent Gellértet mint a fáradhatatlan hittanítót, a művelt, elhivatott embert állította példaképül, aki sokat imádkozott a rábízottakért. „Fontos ez a nap – mondta a főpásztor –, amikor tiszteletünket és szeretetünket fejezzük ki annak a több száz pedagógusnak, akiket az egyházmegye foglalkoztat intézményeiben.” Szentbeszédében kiemelte: „A jó pedagógus, Gellért püspök nyomán, életreszóló példa marad elhivatottságával, szakmai munkájával, emberismeretével.” Befejezésül megköszönte a pedagógusok fáradhatatlan munkáját, és azt kívánta, hogy sok, a kereszténységet tudatosan vállaló fiatal nőjön fel a tanítványok között, akiket tanáraik segítettek jellemes emberré válni.

A fehérvári pedagóguskonferencián a megyés főpásztor felkérésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kabinetfőnöke, Fülöp Attila tartott előadást az egyházi iskolák szerepéről a társadalom megújításában. Elmondta, a szülők és az általuk választott nevelői testület tanítása az élet minden területére kiterjed. A keresztény tanítás az ismeretszerzés mellett az oktatás spirituális aspektusával is foglalkozik, és olyan örök érvényű erkölcsi értékeket ad át, amelyek az emberi kultúra fejlődéséhez vezetnek. A katolikus egyház a nevelésben távlatot ad az emberi életnek, általa emberibb, szolidárisabb és reményben gazdagabb társadalom jöhet létre – hangsúlyozta a kabinetfőnök.


A találkozón Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató bejelentette: tiszteletre méltó Kaszap Istvánnak, a fiatalok példaképének emlékére jubileumi évet hirdet a jezsuita rend és a székesfehérvári egyházmegye, amely során az iskolákban is számos programot terveznek. A bejelentés után Rosta Helga, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársa ajánlotta a pedagógusok figyelmébe A Szentek titka című kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

Ezután került sor a Szent Gellért Érdemérmek és tanácsosi címek átadására. Idén a Szent Gellért Érdemérem ezüst fokozatát Michelbergné Kaiser Szilvia, a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Általános Iskola testnevelő tanára és fejlesztő pedagógusa kapta, elsősorban a tanítványai iránti megértő, támogató segítségéért, szeretettel teli neveléséért. Ugyancsak ezüst fokozatú elismerésben részesült a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú gyermekek és tehetséges diákok felkarolásáért Szudár Mihályné, a piliscsabai Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola matematika–fizika szakos tanárnője. A tatabányai és bicskei katolikus általános iskola igazgatónője arany fokozatú érdemérmet kapott az iskolai közösség erősítése, építése mellett számos fejlesztés elindításáért, amelynek eredményképpen a két iskola bővülhetett, megújulhatott.


Munkatársi címet kapott Vargáné Ruzsa Mária, az érdi Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola gazdasági vezetője. A tanácsosi címet Nagyné Karch Mónika, a tatabányai Szent Margit Általános Iskola tanárnője, Vágóné Némethy Adrienn, a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Általános Iskola tanára, illetve Barnaföldi Rebeka, a bicskei Szent László Általános Iskola tanítója, hittan- és néptáncoktatója kapta. A főtanácsosi címmel járó kitüntetést Petényi-Kassay Balázs, a piliscsabai Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára vehette át.

A díjátadók után Szalma István, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Fennhatóságának elnöke megköszönte a fenntartó egyházmegye főpásztorának azt az erkölcsi, illetve anyagi támogatást, amely az oktatási intézmények szakmai munkáját lehetővé teszi, és egész évben kíséri.

Spányi Antal megyéspüspök zárszavában a mai kor gyermekeiről beszélt, akiknek szükségük van az ismeretszerzés mellett az alapvető emberi értékek megismerésére is: az igazságosságra, a becsületességre, a szeretetre. Reményét fejezte ki, hogy mindezeket a keresztény hit örömével együtt megtapasztalhatják az egyházmegye intézményeibe járó diákok – tanáraik példamutatása révén.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria