A konklávé menete

Kitekintő – 2013. március 9., szombat | 18:43

A Szentszék Sajtóterme szombaton közzétette a konklávé első és azt követő napjainak időbeosztását. Március 12-én délelőtt 10 órakor a Vatikáni Bazilikában bemutatják a pro eligendo Romano Pontifice szentmisét, amelyet Angelo Sodano bíboros, a  bíborosi kollégium dékánja celebrál. Délután fél 5-kor, a bíborosok által meghatározott időben kerül sor a  konklávéra való bevonulásra és a pápaválasztáskor esedékes eskütételre  az Ordo Rituum Conclavis előírásai szerint – tette közzé Guido Marini  prelátus, pápai szertartásmester.

Március 12-én, kedden 15.45-kor indulnak a bíborosok a Szent Márta házból az Apostoli Palotába. Fél 5-kor kezdődik meg a Pál-kápolnából a bíborosok bevonulása a Sixtus-kápolnába. ahol  a Veni Creator eléneklése után a 16.45-kor tesznek esküt, majd sor kerül a második elmélkedésre és az első szavazásra. Negyed 8-kor a bíborosok elimádkozzák a vesperást a Sixtus-kápolnában, majd fél 8-kor visszatérnek a Szent Márta házba

Az ezt követő napokon a bíborosok 7.45-kor indulnak a Pál-kápolnába, ahol negyed 9 és negyed 10 között szentmisét mutatnak be. Fél 10-kor megtartják a napközi imaórát, majd sor kerül a szavazásokra a Sixtus-kápolnában.

Délután 4-kor ismét az Apostoli Palotába mennek át, ahol 16.50-kor kerül sor a szavazásra a Sixtus-kápolnában. Este negyed 8-kor a bíborosok vesperást tartanak, majd fél 8-kor visszaindulnak a Szent Márta Házba, ahol este 8 órakor vacsoráznak.

A  konklávén résztvevő alkalmazottak március 11-én délután fél 6-kor tesznek esküt a vatikáni Pál-kápolnában, majd Tarcisio Bertone bíboros, camerlengo előtt személyesen aláírják az eskütétel dokumentumát.

A március 9-én megtartott sajtótájékoztatója alkalmával Federico Lombardi elmondta: a konklávé során a füstjelzést a szavazások végén elégetett szavazócédulákkal adják, de nem minden egyes szavazás, hanem csak a két délelőtti és a két délutáni szavazás után. Amennyiben a sikeres a délelőtti vagy a délutáni második választás lesz, akkor délben vagy este 7 óra körül várható a füstjelzés. Ha a pápaválasztás a szavazás délelőtti vagy délutáni első fordulójában megvalósul, akkor a fehér füst a délelőtt vagy délután közepén száll fel a Sixtus-kápolnából, azaz fél 11 és 11 óra, vagy délután 5 és 6 óra között.

Kapcsolódó cikkek:
A konklávék története
A Sixtus-kápolna, a pápaválasztás helyszíne
Hol laknak a bíborosok a konklávé idején?
Amikor nincs pápa: mit kell tudni a sede vacantéről?
Vatikán: akik az átmenetet biztosítják
Mit kell tudni a bíborosi kollégiumról?

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!