„Scientia amabilis” – Könyv a Biblia növényeiről

2018. április 22. vasárnap, 16:25

Kereszty Zoltán korábbi, ugyancsak a bibliai növényekről szóló, mértékadó könyve után most botanikus kerti kolléganője, Fráter Erzsébet lepte meg a Szentírás és a növényvilág barátait egy azonos témájú és szellemiségű remekművel.

A tudós keresztyén szerző, a vácrátóti botanikus kert munkatársa a következő, konfesszionális erejű szavakkal vezeti be a neves teológusok – például Szűcs Ferenc professzor – szakmai támogatásával készült munkáját: „Isten nagy ajándéka az életemben a hivatásom. Botanikus vagyok, és a növényekkel való foglalatosság rendkívül örömteli dolog. Carl Linné, a 18. századi nagy természettudós és rendszerező is úgy írt róla, hogy „Scientia amabilis (szeretetre méltó tudomány). Nem készültem mindig botanikusnak, de Isten a kellő időben beleszólt az életembe, és egy botanikus kertbe vezetett.

Ennek a nem mindennapian gazdag gyűjteménynek, a bibliai flóra finoman megkomponált szövegű és gyönyörűen illusztrált kincsestárának nem is lehetne más a mottója, mint az 1Kor 3,7: „Úgyhogy az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja.” A kötet különleges többlete, hogy egy-egy növény pontos, tárgyszerű botanikai leírásához minden esetben vonatkozó igehelyek is társulnak, megkülönböztetésül kékkel szedve. A jó illatú nárdus leírásából így természetesen nem hiányozhatnak ezek az Énekek énekéből vett, költői szépségű sorok: „Ha a király az asztalnál ül, nárdusom árasztja illatát…” (Én 1,12).

A Biblia növényei cím nem azt jelenti, hogy kizárólag a Szentföldön termő növények könyve ez, hiszen a biblikusan csengő nevű golgotavirág például nem Izrael földjéről, hanem Dél-Amerikából származik. A kötet hatalmas tudású, nagycsaládos és olvasóit anyaszívűen tanító szerzőjének külön ajándékai számunkra a piros keretben megjelenő miniatűr esszék, amelyek az égő csipkebokor történetétől a töviskorona leírásáig, vagy éppen Haynald Lajos 19. századi botanikus bíboros munkásságának rövid bemutatásáig számtalan érdekességgel szolgálnak. 

A Biblia növényeinek felhasználási köre és lehetőségei szinte végtelenek: teológusok, laikus bibliaolvasók, a növények világának barátai és ismerői egyaránt nagy örömmel, haszonnal és hálával forgathatják. Továbbá mindazok a diákok és felkészítő tanárok, akik részt vesznek Csurgón a református középiskolák rangos természettudományi versenyeinek egyikén, Csokonai egykori „első somogyi oskolájában”.

Mi több – elnézést ezért a kis szakmai hazabeszélésért –, még a 17. századi puritán művek elemzését is megkönnyítheti ez a kettős küldetésű herbárium, hiszen e változatos szövegű hitépítő munkákban nagyon gyakoriak a bibliai flórára utaló metaforák.

(Fráter Erzsébet: A Biblia növényei, Scolar Kiadó, Budapest, 2017.) 

Petrőczi Éva/Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2018. április 15-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
csillagnak-kellett-lennie-szaz-eve-szuletett-prokop-peter-festomuvesz-papra-emlekeztek
Csillagnak kellett lennie – A száz éve született Prokop Péter festőművész papra emlékeztek Csepelen

Koszorúzással, hálaadó szentmisével és könyvbemutatóval emlékeztek január 19-én a főváros XXI. kerületében a nemzetközileg is elismert pap festőművészre, a száz éve született Prokop Péterre, aki élete utolsó négy évében a csepeli Szent József Otthonban lakott és alkotott.

2019. január 19. szombat
az-online-torzsed-helyett-tanulj-meg-boldogulni-csaladoddal-gyerekeink-es-az-internet
Az online „törzsed” helyett tanulj meg boldogulni a családoddal! – A gyerekeink és az internet

2018. augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Az esemény keretében tartott pasztorális konferencián az előadók az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás egy-egy témáját fejtették ki. A továbbiakban egy-egy előadás összefoglalóját tesszük közzé.

2019. január 19. szombat
Seregély István: Útravaló – 2019. január 19.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 19.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 19.

Mai evangélium – 2019. január 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,13–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle