A kopt közösségnél járt a taizéi Barátság-ikon

Hazai – 2008. január 16., szerda | 13:59

A taizéi Barátság-ikon január 13-án, vasárnap a kopt közösség vendége volt a szentendrei szerb ortodox templomban tartott liturgián. A taizéi lelkiséghez kötődő fiatalok a liturgia végén mutatták be az ikont a közösségnek, valamint beszéltek a Taizéi Közösség életéről és az év végi európai találkozókról.

Az egyiptomi Juszef Khalil – aki 2002 óta teljesít szolgálatot a magyarországi kopt közösség lelki vezetőjeként – örömét fejezte ki, hogy közösségükbe is eljuthatott a kopt Barátság ikon. A kopt közösség szent liturgiái egyébként a Gát utcában vannak, de hetente egyszer a szentendrei szerb ortodox templomban tartják. (A magyarországi koptokról és Juszef atyáról bővebben itt olvashatnak.)

A Barátság-ikont 2006 decemberében a zágrábi taizéi találkozón adták a taizéi testvérek, hogy a kép zarándokutat járjon Magyarországon. A VII. században készült ikonon két személy látható: Krisztus és Szent Menasz, aki egy egyiptomi kolostor elöljárója volt. Egymás mellett állnak, első pillantásra talán hasonlónak tűnnek, egyforma magasak, mindketten tágra nyílt, békét sugárzó szemekkel egy irányba néznek, egyforma dicsfény látható a fejük fölött. Mozdulataik mégis különbözőek. Krisztus bal kezében vaskos kötetet tart, hiszen ő maga Isten megtestesült Igéje. Jobb kezét barátsága és bizalma jeleként a mellette álló vállára teszi. Az pedig, bal kezében egy kis könyvtekercset, az Evangéliumot fogva, jobb kezével áldást ad.

A Barátság-ikon zarándokútját a magyar nyelvű taizéi honlapon (http://taize.kimiroda.hu) lehet nyomon követni.

Magyar Kurír