Közösségformálás a nevelésben – Kiírta Szent László-évi pályázatait a KaPI

2017. március 16. csütörtök 17:30

Sokrétű pályázatcsomagot írt ki a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) a Szent László-emlékévre. Tokár János ferences szerzetest, az intézet vezetőjét ennek kapcsán kérdeztük.

– Mi a pályázatok alapvető pedagógiai célja?

– A tavalyi esztendőben, a Szent Márton-emlékév alatt megtapasztaltuk, hogy a katolikus óvodák, iskolák diákjai és maguk a pedagógusok is örömmel vettek részt a jubileumi évre meghirdetett pályázatainkon. 1528 óvodást és diákot tudtunk megszólítani. Idén, a Szent László-évben ismét közös ünneplésre hívtuk meg a katolikus óvodákat, iskolákat. A célunk ezzel az, hogy megmutassuk, ha a szent király élettörténetét mélyebben megismerik, rájönnek, milyen üzenete lehet a mai ifjúság számára, és akár példaképre is találhatnak benne. Szeretnénk azt is, ha a cselekedeteiről szóló színes legendavilágot és a hozzá kötődő hagyományok sorát is felfedeznék a gyerekek és a pedagógusok egyaránt.

– A hagyományos pályázattípusok mellett újszerű, kreatív programok is helyet kaptak a „csomagban”. Például a műveltségi vetélkedő…

– A pályázatok más-más területre koncentrálnak, hiszen például egy óvodásnak vagy egy kisiskolásnak a rajz, az ének a természetes kifejezési eszköze. A fiatalok esetében viszont arra szerettünk volna lehetőséget teremteni, hogy tudásuk, műveltségük több területét is mozgósítsák a feladatok megoldása során. Az irodalmi, történelmi, képzőművészeti, matematikai, logikai ismereteiket és a személyiségük játékos oldalát is szeretnénk játékba hívni.

– A Szent László alakjához kapcsolódó projektek támogatásával a közösségépítést segítik…

– Természetesen vannak egyéni pályázatok, de olyanok is, amelyek két-három ember közös munkájára építenek. Azt szeretnénk, ha az együtt gondolkodás, az együtt cselekvés, a közös alkotás örömét is megélhetnék a gyerekek, hiszen ennek komoly nevelő és közösségformáló hatása van. Ezekben a kategóriákban a díjazás is a hagyományostól eltérő módon alakul: egy-egy közös program megvalósításához kap majd anyagi támogatást a pályázatot benyújtó csoport és a pedagógus. Tudjuk, hogy ez több munkát igényel a nevelőktől, de úgy gondoljuk, hogy a pályázatoknak ezzel a formájával hatékony nevelési eszközt kínálunk számukra a közösségfejlesztéshez, és ahhoz, hogy a közös munkába bevonhassák azokat a tanulókat is, akik egyénileg nem tudnának elindulni egy-egy pályázaton. Mert, valljuk be, az egyéni pályázatok legtöbbször a különösen tehetséges gyerekek, diákok számára kínálnak megmérettetési lehetőséget.

– A szakképző intézetek számára kiírt pályázat a valódi alkotómunkát ösztönzi…

– Szeretnénk, ha mindenki abban mutathatná meg magát, ami igazán közel áll hozzá, amit valóban örömmel csinál. A szakképzésben a diákok tudásának eredménye kézzel fogható formában is megjelenik, ezért jól megmutatható másoknak is. Természetesen, mint a többi pályázat esetében, itt is a szent királyhoz kötődő legendák, hagyományok világát használtuk fel a feladatok megfogalmazásakor. Azt szerettük volna megmutatni a különböző életkorú, különféle intézménytípusokban tanuló diákoknak, hogy Szent László élete mindenki számára elérhető, a mindennapi tevékenységeink során is megélhető valóság lehet.

– Mikor és hol kerül sor a pályázatok eredményhirdetésére?

– A pályázatokra 2017. április 10-ig lehet jelentkezni a katped.hu oldalon, és április 21-ig várjuk, hogy postára adják a pályamunkákat.

A díjazott rajzokból, fotókból, tárgyakból, mestermunkákból a Szent László-évi megemlékezések részeként kiállítás készül, amelyet május 26-án, 16 órakor Veres András püspök úr nyit meg Győrben.

A tárlat a nyár végéig lesz látható, ugyanis október 6-án, a Katolikus Pedagógiai Intézet alapításának 20. évfordulóján a díjazott munkákat jótékonysági árverésre bocsátjuk a Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron. A bevételt pedig a katolikus köznevelésben tanuló, halmozottan hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló diákok kapják meg a Szent Gellért Ösztöndíj keretében.

A pályázatok részletes leírását a KaPI honlapján találják.

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír

Az interjú nyomtatott változata az Új Ember 2017. március 19-i számában jelenik meg.

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

2018. június 17. vasárnap
ferenc-papa-emlekezzunk-meg-imainkban-edesapankrol
Ferenc pápa: Emlékezzünk meg imáinkban édesapánkról!

A Szentatya június 17-én, a déli Mária-ima elimádkozásakor a napi evangélium alapján Isten országának növekedéséről és az ember megfelelő hozzáállásáról, valamint több aktuális kérdésről beszélt.

2018. június 17. vasárnap