Krakkóban, az IVT alkalmából mutatják be a Család Pápai Tanácsa tervezetét a fiatalok neveléséről

Kitekintő – 2016. július 27., szerda | 16:14

A Család Pápai Tanácsa Krakkóban, az Ifjúsági Világtalálkozó keretében mutatja be a serdülők és fiatalok szexuális és érzelmi neveléséről szóló tervezetét. A dokumentumot a spanyol püspöki kar szakembereivel együttműködve dolgozta ki a testület.

A tervezet részletes ismertetése július 22-től ingyenesen elérhető online olasz, angol, spanyol, francia és portugál nyelven a pápai tanács Il luogo dell’incontro (A találkozás helye)című weboldalán.

A tervezet főleg nevelőknek szól, de hat témát külön-külön is ajánlanak nevelőknek és fiataloknak egyaránt. Az egész terv illeszkedik Ferenc pápa javaslatába, amelyet az Amoris laetitia kezdetű buzdítás 280. pontjában olvashatunk. 

A II. vatikáni zsinat meglátta a „pozitív és okos szexuális nevelés szükségességét”, amely „életkoruknak megfelelően fokozatosan” éri el a gyermekeket és serdülőket, „figyelembe véve a pszichológia, a pedagógia és a didaktika tudományos eredményeit” – olvasható a Gravissimum educationis nyilatkozatban (301.) Fel kellene tennünk magunknak a kérdést, hogy neveléssel foglalkozó intézményeink elfogadták-e ezt a kihívást? Nehéz elképzelni a szexuális nevelést egy olyan korban, amikor banalizálják, és el akarják szegényíteni a szexualitást. Csakis a szeretetre és a kölcsönös önátadásra nevelés keretében szabadna megvalósítanunk ezt a nevelést, így a szexualitás nyelvezetét nem kiábrándítóan elsilányítottnak, hanem megvilágítottnak látnánk.

A szexuális ösztön kiművelhető az önismeret megszerzése és az önuralom képességének kibontakoztatása útján, amelyek segíthetnek az öröm és a szeretetben való találkozás értékes képességének felszínre hozatalában” (GE 301.) [A Gravissimum educationis nyilatkozat magyar kiadása: A II. Vatikáni Zsinat dokumentumai, Szent István Társulat, Budapest 2000, 378-379.]

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria