Kurt Koch: Ferenc pápa szentföldi útja új lendületet ad az ökumenének

2014. május 17. szombat 14:03

Mióta VI. Pál pápa 50 évvel ezelőtt találkozott Athenagorasz ökumenikus pátriárkával, sok minden történt az ökumené területén – mondta a Vatikáni Rádió német szerkesztőségének Kurt Koch bíboros, aki az ökumené vatikáni felelőseként elkíséri Ferenc pápát a Szentföldre.

                           Archív felvétel VI. Pál szentföldi útjáról

Számomra a remény forrása, hogy az, ami 50 évvel ezelőtt az ökumené érdekében elkezdődött, tovább mélyül, és újabb lépésekkel halad előre. Ahogy VI. Pál és Athenagorasz konstantinápolyi ortodox pátriárka találkozása új lendületet adott az ökumenikus párbeszédnek, úgy Ferenc pápa útja elsősorban zarándoklat, és a hála kifejezésének gesztusa – fogalmazott Koch bíboros, majd folytatta: a pápa útja szimbolikus jelentőségű, de az ökumenében a szimbolikus szintek nagyon fontosak. Különbséget teszünk a szeretet dialógusa és az igazság dialógusa között. Ez utóbbiban teológiai kérdésekről van szó, éppen ezért nehéz terület. Működése azonban a másik, a szeretet és a találkozás párbeszéde nélkül nem elképzelhető, ezért bír akkora fontossággal Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka találkozója.

Pater Bernd Hagenkord a Vatikáni Rádióban arról beszélt, Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka négyszer fognak találkozni, és közösen imádkozni Jeruzsálemben, a találkozókat követően pedig közös nyilatkozatot adnak ki. Mind Ferenc pápa, mind Bartholomaiosz pátriárka számára személyesen is fontos a közeledés. Mikor Bartholomaiosz pátriárka a pápaválasztást követően találkozott a Szentatyával, Ferenc „András testvérnek” szólította, kifejezve, hogy Péter utódja találkozik András apostol utódjával, Péter testvérével.


Bartholomaiosz pátriárka németországi útja során azt hangsúlyozta, a pápa és a pátriárka találkozása csak a kezdet. Szükségük van mindkét egyház püspökeinek támogatására, közreműködésére, a hívek imájára és erkölcsi támogatására. Bartholomaiosz pátriárka felidézte Athenagorasz és VI. Pál ötven évvel ezelőtti, történelmi találkozóját és rámutatott a két egyházfőben felismerhető hasonlóságokra. Bartholomaiosz pátriárka is megemlékezett Ferenc pápa megválasztását követő találkozásukról, amit szintén történelminek nevezett: soha nem vett még részt konstantinápolyi pátriárka azon az alkalmon, amikor egy pápa megkezdte péteri szolgálatát.

A pápa a Szentföldre nemcsak az ökumené jelentőségének hangsúlyával érkezik, útja a béke és kiengesztelődés üzenetét viszi az izraeliek és palesztinok számára – mondta Koch bíboros, aki egyben a zsidósággal folytatott párbeszéd felelőse is.

A zsidósággal ás Izrael képviselőivel folytatott találkozókat is két szinten kell értelmezni: Izrael állam képviselővel való megbeszélések célja a Szentszék és Izrael állam diplomáciai kapcsolatainak erősítése. Jeruzsálem főrabbijaival való találkozás során azt a párbeszédet kell építeni, melynek fenntartásáért a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa dolgozik. A dialógus alkalmai segítenek elmélyíteni a kapcsolatokat.

Magyar Kurír
(té)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-mit-tesz-isten-en-is-december-17-en-szulettem-marfi-gyula-az-ad-limina-latogatasrol
„Mit tesz Isten, én is december 17-én születtem” – Márfi Gyula az ad limina látogatásról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vesznek részt Rómában. A küldöttség tagjaként az örök városban tartózkodó Márfi Gyula veszprémi érseket Somogyi Viktória kérdezte tapasztalatairól, élményeiről a Vatikáni Rádióban.

2017. november 23. csütörtök
a-magyar-puspokok-felkerestek-nemet-magyar-kollegiumot
A magyar püspökök felkeresték a Német-Magyar Kollégiumot

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjainak ad limina látogatása során november 22-én este a Collegium Germanicum et Hungaricumot (Német-Magyar Kollégium) keresték fel a főpásztorok, akik részt vettek a kollégiumi templom felszentelésének évfordulós ünnepén is.

2017. november 23. csütörtök