Leendő pedagógusait ösztöndíjjal támogatja a Pécsi Egyházmegye

2018. december 4. kedd 09:02

A Pécsi Egyházmegye pályázatot hirdetett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának tanító és óvodapedagógus hallgatói számára.

A pályázat célja, hogy támogatást nyújtsanak azoknak a hallgatóknak, akik végzettségüket megszerezve az egyházmegye által fenntartott köznevelési intézményben szeretnének elhelyezkedni.

November 29-én két óvónőjelölt, Hermesz Barbara és Dukai Szilvia, valamint két leendő tanítónő, Frank Sára és Schiffer Nikolett írta alá ösztöndíj-szerződését ünnepélyes keretek között a püspöki palota dísztermében.

Az eseményen Tóth László Ákos egyházmegyei közoktatási főmunkatárs a keresztény pedagógusok utánpótlásáról és az ágazat humán erőforrásbeli helyzetéről beszélt. „Az egyházmegyének most már viszonylag sok köznevelési és közoktatási intézménye van, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok száma is már ötszáz körül mozog. Ez fölveti a humángazdálkodás kérdését, hogy hosszú távon milyen koncepcióval és milyen erőkkel tudunk részt venni a közoktatásban. A közeljövőben nagyon sok pedagógus fog nyugdíjba menni, miközben elég kevés hallgatót számlálnak a pedagógusképző intézmények” – fogalmazott a közoktatási főmunkatárs, majd hozzátette: „Ez a pályázati lehetőség pedig segít kapcsolatba kerülni leendő pedagógusokkal, akik számára vonzó a felekezeti oktatási rendszer.”

Az eseményen részt vett Gerner Zsuzsanna, a PTE Tanárképző Központ főigazgatója, aki beszélt az országos pedagógusképzés utánpótlásának nehéz helyzetéről, valamint elmondta azt is, hogy a pedagógusok korfája nem túl biztató. A Pécsi Egyházmegye ösztöndíjprogramját emiatt is jó kezdeményezésnek tartja. „A képzőhelynek is, de a köznevelési intézményeknek is óriási felelősségük van abban, hogy a fiatalokat megtartsuk ezen a pályán. Nem elég csak jelentkeztetni őket, nem elég megnyerni őket, hanem nagyon fontos, hogy a fiatal pályakezdőket segítsük abban, hogy a gyakorlati évük úgy teljen, hogy ne meneküljenek a köznevelésből.”

Udvardy György megyéspüspök reményének adott hangot, hogy „a fiatalok még tanulmányi idejük alatt bele tudnak látni, sőt azon túl bele tudnak testesülni egy ilyen tantestületi közösségbe, és akkor rengeteg, egyébként mások számára nagyon fontos érték természetes lesz számukra. Ebben tudnak pedagógusként, tanárként, emberként fejlődni. Nem más ez a cél, mint a krisztusi ember nevelése”.

Frank Sára ösztöndíjas hallgató számára nem volt kérdés, hogy abba az intézménybe, a Mohácsi Boldog Gizella Katolikus Általános Iskolába menjen dolgozni, ahol korábban ő is tanult. Egyértelmű volt számára, hogy megpályázza a Pécsi Egyházmegye által kínált lehetőséget.

A nyertes ösztöndíjasok tanulmányaik utolsó félévében havonta bruttó negyvenötezer forint ösztöndíjat kapnak. Ennek fejében vállalják, hogy a sikeres záróvizsgát követő tanév szeptemberétől minimum egy tanévre munkaviszonyt létesítenek az egyházmegye által fenntartott iskolák vagy óvodák valamelyikével.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 13.

Mai evangélium – 2018. december 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,11–15

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle