Lentiben mutatják be a Himnusz eredeti kéziratát a magyar kultúra napján

Kultúra – 2016. január 20., szerda | 10:02

A Zala megyei város önkormányzata és intézményei kiemelt programsorozattal ünneplik a magyar kultúra napját. Kölcsey Ferenc költeményének eredeti kéziratát január 22–23-án rendhagyó kiállítás keretében mutatják be a városban.

A Himnusz eredeti kéziratát bemutató kiállítás január 22-én, pénteken délelőtt nyílik meg a lenti Városi Művelődési Központ Bánffy termében. A 18 órakor kezdődő ünnepségen a polgármesteri köszöntőt követően Fáy Péter, a Kölcsey család leszármazottja tart előadást, majd Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) különgyűjteményi igazgatója beszél a Himnusz kéziratáról –  ismertette Tüske Adrián, a Lenti és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke.

Hozzáfűzte: a városi könyvtár a rendezvénysorozathoz kapcsolódó szavalóversenyt, irodalmi és fotós pályázatot hirdetett. A versenyek eredményhirdetésére a városi ünnepségen kerül sor, a díjazottakat a Szivárvány Kamarakórus műsorával köszöntik.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én. A kézirat tanúsága szerint a Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

A költemény először 1829-ben jelent meg Kisfaludy Károly Aurorájában, a kéziraton szereplő a Magyar nép zivataros századaiból alcím nélkül. Kölcsey munkáinak első kötetében (1832-ben) már a szerző által adott alcímmel jelent meg.

Kölcsey Ferenc külön lapokra írta, és kéziratcsomagokban gyűjtötte a verseit. A Himnuszt tartalmazó kéziratcsomag az 1830-as évek végén eltűnt, és több mint száz esztendővel később, 1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár birtokába.

Forrás: MTI

Fotó: Országos Széchényi Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria